BREAKING NEWS
latest

Χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος; Μάλλον κάνετε αυτά τα λάθη!


Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, οι θερμίδες που παίρνετε από τις τροφές πρέπει να είναι λιγότερες από αυτές που «καίτε».

Όσο μειώνεται το βάρος σας όμως, δεν χάνετε μόνο λίπος αλλά και μυϊκή μάζα. Δεδομένου ότι η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή και «καίει» θερμίδες, στόχος σας πρέπει να είναι να την αυξήσετε ή τουλάχιστον να τη διατηρήσετε.

Όταν συρρικνώνεται η μυϊκή μάζα, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και μειώνονται οι καύσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η απώλεια βάρους.

Δείτε ποια είναι τα συχνά λάθη που οδηγούν σε απώλεια μυϊκής μάζας αντί λίπους.

Υπερβολική στέρηση θερμίδων: Όταν λαμβάνετε από τις τροφές λιγότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζονται για να διατηρηθεί ο βασικός μεταβολισμός (δηλαδή η ελάχιστη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας για να διατηρήσει βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και οι παλμοί της καρδιάς) ο οργανισμός μπαίνει σε «λειτουργία υποσιτισμού». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τόσο τα αποθέματα λίπους του σώματος όσο και πρωτεΐνες της μυϊκής μάζας για την παραγωγή ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να μην «κόβουμε» περισσότερες από 1.000 θερμίδες από τη διατροφή μας.

Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών: Στο πλαίσιο μελέτης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια ολιγοθερμιδική διατροφή για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν τις περισσότερες πρωτεΐνες (2,4 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους έναντι 1,2 γρ. που κατανάλωναν κατά μέσο όρο οι υπόλοιποι συμμετέχοντες) έχασαν 27% περισσότερο λίπος (4,8 έναντι 3,4 κιλά) και επίσης αύξησαν περισσότερο την καθαρή μυϊκή τους μάζα (1,18 έναντι 0,1 κιλά). Οι πρωτεΐνες, και ιδίως οι λεγόμενες πλήρεις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αυγό, στα πουλερικά, στα γαλακτοκομικά και στο κόκκινο κρέας, παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα. Για όσους κάνουν δίαιτα, οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνουν 1,6 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αποχή από τις ασκήσεις με βάρη: Για να διατηρηθούν οι μύες πρέπει να εκπαιδεύονται. Οι κατάλληλες ασκήσεις για τον σκοπό αυτόν είναι οι ασκήσεις με βάρη. Για να δείτε αποτέλεσμα, καλό είναι να κάνετεασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Παράλειψη φαγητού μετά τη γυμναστική: Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για να καταφέρουν οι μύες να αναρρώσουν από τη γυμναστική και να αναπτυχθούν σωστά. Η μέτριας έντασης γυμναστική για τουλάχιστον 45 λεπτά πρέπει να συνοδεύεται από 20 γραμμάρια ποιοτικών πρωτεϊνών, όπως ένα ρόφημα πρωτεΐνης ή ένα γιαούρτι σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης.

Δεν κοιμάστε αρκετά: Για αποτελεσματική απώλεια βάρους και για να αποφευχθεί η απώλεια μυϊκής μάζας, το σώμα χρειάζεται ξεκούραση. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει το ορμονικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα της πείνας και ταυτόχρονα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες ως λίπος στο σώμα. Επίσης, χωρίς αρκετό ύπνο δεν θα έχετε αρκετές δυνάμεις ώστε να γυμναστείτε. Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ και σταθερό πρόγραμμα ύπνου όλη την εβδομάδα.

Πηγή: womenshealthmag.com Ι Το είδαμε εδώ




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID