BREAKING NEWS
latest

Μετάλλαξη Όμικρον - ΠΟΥ: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια - Πιο μεταδοτική από τη Δέλτα


Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού διαφαίνεται ότι διαδίδεται περισσότερο από το στέλεχος Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά ως προς τη μόλυνση και μετάδοση, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) -υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως τα δεδομένα παραμένουν στην παρούσα φάση πολύ τμηματικά.

Η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ σε τεχνική έκθεση έργου, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο.

Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει επί του παρόντος -ελλείψει επαρκών δεδομένων- αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο».

Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της νόσου που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα και αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια» τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech -που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων, που προκάλεσε η Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών, αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.

Στη σημασία της τρίτης δόσης αναφέρθηκε σήμερα, Κυριακή, και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, επισημαίνοντας πως εάν θέλει κάποιος να είναι «βέλτιστα προστατευμένος θα πρέπει να κάνει την τρίτη δόση».

Ο ίδιος διευκρίνισε, μιλώντας στο δίκτυο ABC, πως οι δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna ή η μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson παραμένουν ο επίσημος ορισμός του πλήρως εμβολιασμένου για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID