BREAKING NEWS
latest

Έρευνα για τα ενεργειακά ποτά ανατρέπει τα δεδομένα


Έρευνα για τα ενεργειακά ποτά ανατρέπει τα δεδομένα

Τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφεΐνη, είναι πολύ δημοφιλή, μπορούν όμως να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με προβλήματα της καρδιάς, των νεύρων και του στομάχου.

«Πολλοί νέοι πίνουν ενεργειακά ποτά όταν αθλούνται, χρόνο κατά τον οποίο η λειτουργία των αρτηριών πρέπει να είναι στο μάξιμουμ» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ John Higgins, καθηγητής Ιατρικής στη σχολή McGovern στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.

Η άσκηση και ο αθλητισμός απαιτούν μέγιστη ροή αίματος, προκειμένου το οξυγόνο να φτάνει γρήγορα στα κύτταρα, ανέφερε ο Higgins. Τα ενεργειακά ποτά μειώνουν τη διάμετρο των αγγείων, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου, εξήγησε.

«Η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει παραπάνω και λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις περιπτώσεις παιδιών που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή μετά την κατανάλωση ενεργειακού ποτού» πρόσθεσε. Οι άνθρωποι καταφεύγουν συχνά στα ενεργειακά ποτά για άμεση τόνωση και ενέργεια, πράγμα επικίνδυνο σύμφωνα με τον Higgins.

«Τα ποτά αυτά δεν προορίζονται για παιδιά» είπε. Επιπλέον, άτομα κάτω των 18 ετών, γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, όσοι έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη, λαμβάνουν διεγερτικά ή φάρμακα με βάση την καφεΐνη, καθώς και όσοι πάσχουν από καρδιακή νόσο, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 44 υγιείς, μη καπνιστές φοιτητές ιατρικής με μέση ηλικία τα 20 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση ενός ενεργειακού ποτού στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά σχηματίζουν μια μεμβράνη που καλύπτει σαν «φόδρα» τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα λεμφικά αγγεία.

Η λειτουργία αυτών των κυττάρων εξετάστηκε πριν και μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού από τους συμμετέχοντες και 90 λεπτά αργότερα. Οι ερευνητές εξέτασαν τη ροή του αίματος και τη διαστολή των αρτηριών με υπέρηχους.

Μετά από 90 λεπτά, η εσωτερική διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων που εξετάστηκαν ήταν δραματικά μικρότερη απ’ ό,τι πριν την κατανάλωση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυτή η αρνητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία πιθανώς οφείλεται στα συστατικά των ενεργειακών ποτών, όπως η καφεΐνη, η ταυρίνη, η ζάχαρη κλπ.

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται από το σπέρμα του ταύρου και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αντοχή στην άσκηση. Σύμφωνα με τον Δρ. David Katz, διευθυντή του κέντρου έρευνας και πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale, η ενδοθηλιακή λειτουργία αποτελεί γενικά σημαντικό δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να αυξήσει κανείς τα επίπεδα ενέργειας, όπως η άσκηση, αντί να καταφύγει στο συνδυασμό ζάχαρης και διεγερτικών ουσιών, όπως αυτός που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά. Τα ευρήματα της μελέτης  παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID