BREAKING NEWS
latest

Προστατεύουν τα βιολογικά τρόφιμα από τον καρκίνο;


Προστατεύουν τα βιολογικά τρόφιμα από τον καρκίνο;

Πολλοί είναι οι καταναλωτές που στρέφονται στα βιολογικά τρόφιμα καθώς ανησυχούν για τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής των τροφίμων. Οι πωλήσεις των «βιολογικών» μπορεί να αυξάνονται, όμως οι επιστήμονες δεν συμφωνούν πως τα οφέλη τους δικαιολογούν το αυξημένο κόστος τους.

Λίγα λόγια για τα βιολογικά τρόφιμα

Βάση των ελεγκτικών μηχανισμών αγροτικής παραγωγής κάθε χώρας, ως «βιολογικά» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα οποία έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση τεχνητών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. Για ζωϊκά τρόφιμα, όπως το κρέας ή τα γαλακτοκομικά, για να ονομασθούν «βιολογικά» δεν θα πρέπει να έχει γίνει χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα.

Η θρεπτική αξία των βιολογικών

Μέχρι σήμερα ελάχιστες είναι οι έγκυρες μελέτες που έχουν εξετάσει λεπτομερώς τη θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων. Τα αποτελέσματα αυτών έχουν δείξει πως τα «βιολογικά» κερδίζουν στα σημεία καθώς:

Περιέχουν οριακά μεγαλύτερη ποσότητα κάποιων βιταμινών, όπως η βιταμίνη C.
Δεν είναι ελεύθερα φυτοφαρμάκων, καθώς έχουν εντοπιστεί ίχνη αυτών.
Σε κάθε περίπτωση εάν επιμένετε στα βιολογικά τρόφιμα θυμηθείτε να ψωνίζετε φρούτα εποχής, και να προτιμάτε τις λαϊκές αγορές αντί των σούπερ μάρκετ. Λαχανικά και φρούτα τα οποία «αξίζει» να αγοράζετε βιολογικά, καθώς έχουν βρεθεί με μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων είναι:

  • Μήλα
  • Αχλάδια
  • Φράουλες
  • Κεράσια
  • Νεκταρίνια
  • Σταφύλια
  • Πατάτες
  • Ντομάτες
  • Σπανάκι
  • Σέλερι

Τα οφέλη των «βιολογικών» στον καρκίνο

Ο αριθμός των επιστημονικών ερευνών, που εξετάζουν τη σχέση «βιολογικών» και καρκίνου είναι αντιστρόφως ανάλογος της ανησυχίας των καταναλωτών. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόλις δύο μελέτες που έχουν διερευνήσει το θέμα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια στη Βρετανία, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει τη σύνδεση. Η δεύτερη δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο του 2018 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και τα ευρήματά της ήταν περισσότερο ελπιδοφόρα! Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η συστηματική κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης δύο μορφών καρκίνου, λεμφώματος και μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Πόσο αξιόπιστο μπορεί όμως να είναι ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι πως η ερμηνεία του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσοι καταναλώνουν «βιολογικά» έχουν την τάση να ακολουθούν ένα ολιστικό πρότυπο ισορροπημένων επιλογών, διατροφικών και όχι μόνο.

Η ετυμηγορία

Οι διαιτολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί υγείας συμβουλεύουν πως εάν σας ανησυχεί η χρήση χημικών ουσιών κατά την παραγωγή των τροφίμων, τότε τα «βιολογικά» αποτελούν τη λύση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι το υψηλό κόστος αυτών να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών.Στην πραγματικότητα, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου προτείνεται η αυξημένη πρόσληψη κάθε λογής ζαρζαβατικών. Είτε αυτά είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε κονσέρβα ή μαγειρεμένα! Τα οφέλη μίας διατροφής πλούσιας σε χρωματιστά λαχανικά και φρούτα, υπερβαίνει κάθε πιθανό κίνδυνο που κρύβουν τα φυτοφάρμακα. 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Baudry J, Assmann KE, Touvier M, et al. Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer RiskFindings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA Intern Med. Published online October 22, 2018. doi:10.1001/jamainternmed.2018.4357

Bradbury KE, Balkwill A, Spencer EA, et al. Organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom. Br J Cancer. 2014;110(9):2321-6.

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID