BREAKING NEWS
latest

Τα δύο «ανατολικά» προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Στην Ευρώπη διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό δύο μεγάλα «ανατολικά» προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά «σκάνε» σε μια περίοδο που οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται να είναι «σε φόρμα» για να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά, σχολιάζει σε ανάλυσή του το gzeromedia.  Για άλλη μια φορά, όπως αναφέρει, ορισμένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της ΕΕ εμφανίζονται στα ανατολικά της ηπείρου. Και τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν πιο εύκολα όταν η έμπειρη στις κρίσεις Άνγκελα Μέρκελ εγκαταλείψει την εξουσία τον επόμενο μήνα. 

Από τη μία έχουμε τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, που έχει εξελιχθεί σε διεθνές επεισόδιο στο οποίο έχουν αναμιχθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν.

Από την άλλη έχουμε την «υπόκωφη» ένταση στις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας και της νότιας Ρωσίας, όπου το Κρεμλίνο πρόσφατα άρχισε εκ νέου να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος ενός ουκρανικού «συνόρου» ( μιας πορώδους γραμμής που διαχειρίζεται η Ρωσία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και ελέγχουν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας).

Όσον αφορά την κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, η αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Μινσκ εξαπλώθηκε την Τετάρτη στην παγκόσμια σκηνή, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προτρέπει τη Ρωσία να παρέμβει και την πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να φέρνει το θέμα στην Ουάσιγκτον. Η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον ότι η ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά τις κυρώσεις της κατά της Λευκορωσίας, ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει ενορχηστρώσει την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση που έχει χαρακτηριστεί ως «υβριδικός πόλεμος», έχει όμως ξεκάθαρη ανάμειξη στη δεύτερη ευρωπαϊκή κρίση στην Ανατολική Ευρώπη. Η Μόσχα έχει αναπτύξει περίπου 90.000 στρατιώτες στις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας και της νότιας Ρωσίας, εγείροντας συνεχείς φόβους για τα ευρύτερα σχέδια της Ρωσίας για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «ασυνήθιστη» τη συγκέντρωση  στρατευμάτων. 

Μάλιστα την Τετάρτη (10/11) οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην κάνει άλλο ένα «σοβαρό λάθος» σχετικά με την Ουκρανία. Καλωσορίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν για τις αναφορές για την ασυνήθιστη ρωσική δραστηριότητα κοντά στην Ουκρανία». «Δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια τις προθέσεις της Μόσχας, αλλά γνωρίζουμε τις στρατηγικές της», είπε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να εισβάλει (και να καταλάβει) ένα σημαντικό κομμάτι της Ουκρανίας. Το κόστος σε ρωσικά χρήματα και ζωές δεν θα ήταν δημοφιλές στο σπίτι, σχολιάζει το gzeromedia, προσθέτοντας ότι στον Πούτιν αρέσει να εκτοξεύει αυτή την απειλή, εν μέρει για να υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ότι μπορεί να το κάνει.

Με τον χειμώνα που έρχεται, είναι πραγματικά μια εξαιρετική στιγμή για τη Ρωσία να χαλαρώσει, συνεχίζει το gzeromedia. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα βυθισμένη σε μια ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου και η μόνη χώρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτής της πίεσης είναι, φυσικά, ο σημαντικός εξαγωγέας Ρωσία, προσθέτει. 

 



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID