Τετάρτη

Xάος στην τουρκική αεράμυνα μετά την αγορά των Rafale και F-35 από την Ελλάδα


 

Το χάος στην τουρκική αεράμυνα θα φέρει ο συνδυασμός των Rafale και των F-35 τα οποία θέλει να πάρει η Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με τα 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale θα τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την προμήθεια από τη Γαλλία ενός περιορισμένου αριθμού μαχητικών σε ένα μίγμα μεταχειρισμένων και νέας παραγωγής αεροσκαφών. Από αυτά τα 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα και τα 6 από τη γραμμή παραγωγής της Dassault, τα 4 εκ των οποίων διθέσια.

Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο Rafale θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2021, με την καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε όλα τα αεροσκάφη να είναι αναβαθμισμένα στο τελευταίο επίπεδο F3-R που βρίσκονται και τα Rafale της γαλλικής αεροπορίας.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα όπλα που θα φέρουν τα αεροπλάνα. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αγοράσει μαζί με τα Rafale πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας (BVR) Meteor και θα επαναπιστοποιήσει τους πυραύλους Mica, Scalp-EG και Exocet που ήδη διαθέτει.

Όπως αναφέρουν η ΠΑ η οποία έχει ήδη αποφασίσει την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale, μπορεί να δει τη δύναμή της να ενισχύεται με 20 έως 24 F-35 (6 μεταχειρισμένα και ίσως εντός του 2021 και 18 νέα) τα οποία θεωρούνται ως τα πιο προηγμένα μαχητικά στον πλανήτη.

Σύντομα θα αποκτήσει 18 Rafale, εκ των οποίων τα 6 θα είναι νέας κατασκευής και τα 12 μεταχειρισμένα από τα αποθέματα της Αrmee de l’air.


Έτσι μοιραία ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί, πως τα μαχητικά F-35 θα συνεργαστούν και θα επιχειρήσουν από κοινού με τα γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς και τι μπορεί να φέρει για την Ελλάδα ο συνδυασμός αυτός.

Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα F-35 θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά στον κόσμο, σε σημείο που και αυτά τα ΗΑΕ αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ προκειμένου να τα παραλάβουν.

Τα αμερικανικά μαχητικά με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τους αισθητήρες τους, τις τεχνολογίες όπως συγχώνευση δεδομένων την σχεδίαση stealth την ικανότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων θα δώσουν στην ΠΑ πρωτόγνωρες δυνατότητες που δεν είχε ποτέ πριν. Η ΠΑ με τα δύο νέα μαχητικά θα μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές προσβολής στόχων εδάφους και ναυτικών προσβολών όπως και βαρβαρισμού των τουρκικών αεροπορικών βάσεων, με προηγμένα όπλα.

Επιπρόσθετα τα F-35 μπορούν να βοηθήσουν τα Rafale στο να συντρίψουν την πράγματι προηγμένη τουρκική αεράμυνα μετά την παραλαβή των S-400. Το F-35 είναι το μόνο από τους δύο τύπους που δεν θα φοβηθεί να πλησιάσει τα S-400 και να τα εξουδετερώσει.


Κυριότερα όμως αυτό που φέρνουν τα F-35 στο εναέριο πεδίο της μάχης είναι η σύγχυση που μπορούν να προκαλέσουν με την “αθόρυβη” παρουσία τους.

Έτσι τα F-35 μπορούν να αναλάβουν την «βρώμικη» δουλειά «δουλεύοντας» κοντά στους στόχους τους, ενώ τα Rafale με τον καλύτερο λόγο ώσης προς βάρος και το μεγαλύτερο οπλικό φορτίο θα μπορέσουν και να εξαπολύσουν όπλα από μεγάλες αποστάσεις αλλά και δεν θα διστάσουν να εμπλακούν σε κλειστή αερομαχία με τα τουρκικά f-16, κάτι που τα F-35 θα φροντίσουν να αποφύγουν, και έχουν τα συστήματα για να το κάνουν αυτό.


Συστήματα εξουδετέρωσης drones από το Ισραήλ θέλει το ΓΕΕΘΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της «Καθημερινής», λέγοντας πως η συνεργασία με το Ισραήλ έχει πολύ βάθος, πέρα από τα δύο άοπλα UAV τύπου HERON, τα οποία έχουν παραδοθεί στην Π.Α. και αναλαμβάνουν μόνο αποστολές αναγνώρισης.

Αυτές αφορούν κύρια δύο συστήματα: Τα Skylock και Skylord, αλλά πρόκειται για συστήματα που έχουν ως στόχο την ηλεκτρονική εξουδετέρωση των εχθρικών drones και όχι την κατάρριψή τους. Στο σκέλος της συνεργασίας με τη Γαλλία, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να έλθει στη Βουλή η προμήθεια των Rafale, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 αναμένονται τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα. 

Την ίδια στιγμή, η 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, αποκαλούμενη και ως «φωλιά» των Mirage-2000, εύλογο καθώς επιχειρούν μόνο… Mirage, αναβαθμίζεται διαρκώς και προχωρά ταχέως η υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών.Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: