Παρασκευή

«Φρένο» στο όνειρο του εμβολιασμού στην Ευρώπη φαίνεται να μπαίνει από την πρώτη κιόλας μέρα του 2021«Φρένο» στο όνειρο του εμβολιασμού στην Ευρώπη φαίνεται να μπαίνει από την πρώτη κιόλας μέρα του 2021

«Φρένο» στο όνειρο του εμβολιασμού, το οποίο περιμένει όλος ο πλανήτης για να απαλλαγεί από τον κοροναϊό, φαίνεται να μπαίνει από την πρώτη κιόλας μέρα του 2021, το οποίο δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης είχε εναποθέσει σε αυτό τις ελπίδες του σε αυτό για το τέλος της φονικής πανδημίας.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί, δηλαδή την πρώτη μέρα του 2022 ο κοροναϊός θα αποτελεί μια κακή – όχι και τόσο μακρινή- ανάμνηση, ωστόσο ο εμβολιασμός δεν φαίνεται να είναι όσο κοντά, όσο νομίζαμε τις προηγούμενες μέρες. Αυτό διότι μπορεί πάνω από 50 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα δείχνει να πηγαίνει όλο και πιο πίσω.

Η ανακοίνωση της BioNTech, εταιρία που συνεργάζεται με την Pfizer για το μοναδικό μέχρι στιγμής εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση παγκοσμίως, ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια, δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους που εξέφραζαν ειδικοί και ΜΜΕ, πως η Ευρώπη αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 χώρες της, τη στιγμή που ΗΠΑ και Βρετανία έσπευσαν να αγοράσουν ικανοποιητικό αριθμό δόσεων για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό.


Το εν λόγω θέμα μάλιστα, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να υπογραμμίζει πως όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες, κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί, οπότε προτίμησε να κλείσει συμφωνίες με πολλές υποσχόμενες εταιρίες, από το να πάρει πολλά εμβόλια από μόνο μία.

Μάλιστα, ήδη πολλές χώρες αναγκάζονται να αναστείλουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με τη δεύτερη δόση. Πρώτη που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση ήταν η Βρετανία, η οποία αφότου είδε ότι τα εμβόλια δεν αρκούν αποφάσισε να αναβάλλει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, αφού θέλει να χορηγήσει την πρώτη δόση των εμβολίων σε όσο γίνεται περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου. «Φωνές» για αναβολή της δεύτερης δόσης υπάρχουν και στη Γερμανία, ενώ η ΗΠΑ μια μέρα πριν ολοκληρωθεί το 2020 ανακοίνωσαν ότι έπεσαν κατά… 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς έξω, αφού υπολόγιζαν έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς να έχουν εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων να είναι… λίγο λιγότεροι από 3 εκατομμύρια.

Φυσικά και η χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού κόντρα στις προβλέψεις για εμβολιασμό του 70% των Ελλήνων μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα έχει λάβει μόλις 1.250.000 δόσεις του εμβολίου ως το τέλος Μαρτίου. Αυτό σημαίνει θα έχουν εμβολιαστεί 625.000 άνθρωποι. Δηλαδή περίπου το 5% των πολιτών της Ελλάδας.Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: