BREAKING NEWS
latest

Lockdown: Για ποιες περιοχές χτυπάει «καμπάνα»


Σενάρια για Lockdown, εξετάζει η κυβερνηση σε όσους νομούς της χώρας βρίσκονται στα «ύψη» της επιδημιολογικής κλίμακας – Πού εντοπίζονται τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη 16/12

Αναταραχή υπάρχει στους κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και από την πλευρά των ειδικών, ενόψει της εορταστικής χριστουγεννιάτικης περιόδου που πλησιάζει, η οποία σε συνδυασμό με το μερικό «άνοιγμα» της αγοράς – με την εφαρμογή του click away και το άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων αισθητικής – αποτελεί ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε, στην καθιερωμένη ενημέρωση του από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ιδαίτερα επιβεβαρυμένη στη Δυτική Αττική, καθώς και στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας, Λάρισας.

Έκκληση προς όλους τους πολίτες έκανε ο υπουργός Υγείας, για τήρηση των μέτρων και των κανόνων δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, επομένως «τα μέτρα που ισχύουν μπορούν και θα αναθεωρηθούν, ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ειδικά για την Κοζάνη και τη Δυτική Αττική συνεδριάζει η Επιτροπή.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών. Εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα ανά περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως όλα δείχνουν, η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι είναι κοντά στο να πατήσουν το κουμπί για τα ολικά lockdown.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παρθούν αποφάσεις – ανακοινώσεις εντός ολίγων ωρών από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με την σειρά τους οι επιδημιολόγοι συνεδρίαζαν μέχρι πριν από λίγο για να εξετάσουν τα του επιδημιολογικού συναγερμού στην Δυτική Αττική- όπου βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Στο ίδιο αυστηρό ύφος, ο Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την ανησυχία του, προειδοποιώντας νωρίτερα ότι: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι λάθος σήμα. Όταν θέλουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών που αναγκαστικά είμαστε όλοι στη συμπεριφορά μας πιο χαλαροί θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στα parapolitika.fm , υπογράμμισε τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας μετά τις γιορτές και πρόσθεσε: «Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου Lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)».

Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Πιο συγκεκριμένα,σήμερα Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 1.190 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στις 127.557.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 5.163 (4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36.669 (28,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Δυτική Αττική, καθώς και οι νομοί Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας, Λάρισας.

Αναλυτικότερα:

Πού εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα
281 Αττικής
270 Θεσσαλονίκης
79 Μαγνησίας
60 Κοζάνης
40 Έβρου
38 Λάρισας
37 Καβάλας
28 Σερρών
27 Ξάνθης
27 Τρικάλων
25 Αχαΐας
23 Πιερίας
22 Κιλκίς
22 Ροδόπης
21 Ημαθίας
20 Καρδίτσας
18 Πέλλας
15 Δράμας
14 Φλώρινας
12 Λέσβου
9 Ηρακλείου
9 Φθιώτιδας
7 Χίου
6 Αιτωλοακαρνανίας
6 Κορινθίας
6 Χαλκιδικής
5 Βοιωτίας
5 Εύβοιας
4 Αρκαδίας
4 Ευρυτανίας
4 Χανίων
3 Γρεβενών
3 Ηλεία
3 Καστοριά
3 Λακωνία
2 Άρτα
2 Κέρκυρα
1 Ζακύνθου
1 Θεσπρωτία
1 Ιωαννίνων
1 Σποράδων
6 Υπό διερεύνηση
Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.







 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID