Δευτέρα

ΕΝΦΙΑ: Όλες οι αλλαγές - Ποιοι θα πληρώσουν «φουσκωμένο» λογαριασμόΈρχεται νέος ΕΝΦΙΑ το καλοκάιρι για 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο φετινός Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές και από ότι φαίνεται με «βαριά» εκκαθαριστικά απειλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες μετά την επικείμενη αύξηση των τιμών ζώνης.

 Αντίθετα, μειωμένο φόρο μπορούν να προσδοκούν οι ιδιοκτήτες σε ακριβές περιοχές, όπου οι εμπορικές αξίες πλέον είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων τιμών έχει ήδη καθοριστεί, ωστόσο ο τελικός λογαριαμός παραμένει «ανοιχτός» και θα προκύψει μετά από δοκιμαστική εκκαθάριση του φετινού φόρου ακινήτων, η οποία θα καθορίσει τον δρόμο για τις διορθώσεις στους συντελεστες του νέου ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά, έως τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.600 ζώνες σε όλη την επικράτεια και εν συνεχεία θα κριθεί η ... τύχη του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα επηρεάσουν και τις παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές, όπου συναντάμε τιμές ζώνης της τάξης των 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονται σε επίπεδα 40% έως και 50%.

Στα δε ακριβά προάστια προβλέπονται μειώσεις της τάξης του 20% έως και 25%.

Το «κλειδί» για να μην υπάρξουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ είναι οι «προσεχτικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές για να μην αλλάξει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς παρέμβαση στους συντελεστές, για το 82% των ιδιοκτητών ακινήτων, ο φετεινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με πέρυσι, για έναν στους δέκα θα προκύπτουν επιβαρύνσεις και για το υπόλοιπο 8% μειώσεις.

newsbomb.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: