Κυριακή

Αυτό που σε ελκύει σε κάποιον είναι λιγότερο σέξι απ' όσο φαντάζεσαι!Σίγουρα όταν αναπολείς τη μέρα που γνώρισες τον/τη σύντροφο σου, νιώθεις μία ανεξήγητη ευχαρίστηση και προσπαθείς να θυμηθείς μανιωδώς ποια ήταν αυτή η μικρή λεπτομέρεια που σε τράβηξε σε εκείνον/η. 

Ήταν τα εκφραστικά του μάτια, το ζεστό χαμόγελο της, η αγάπη σας για το ίδιο είδος μουσικής ή το μυαλό του/της και η πνευματική έλξη που υπήρξε μεταξύ σας; Κατά πάσα πιθανότητα, δεν ήταν τίποτα αυτά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό που σε ελκύει σε κάποιον είναι λιγότερο σέξι απ' όσο φαντάζεσαι γιατί πρόκειται για τον... γενετικό σου κώδικα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό αντίγονο λευκοκυττάρων (HLA), το οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει τη διάκριση μεταξύ των «δικών του» κυττάρων και των ανεπιθύμητων ιών και βακτηρίων. Ωστόσο, τα λευκοκύτταρα αυτά μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και να επηρεάσουν την έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία σχετική μελέτη επιβεβαιώθηκε το γνωστό απόφθεγμα ότι «τα ετερώνυμα έλκονται». Οι ερευνητές μελέτησαν τα πρότυπα έλξης σε 254 ζευγάρια και διαπίστωσαν πως το να έχει κανείς έναν σύντροφο που διαθέτει ένα πολύ διαφορετικό σύμπλεγμα HLA από το δικό του, «συνδέεται με τη σεξουαλικότητα και ενισχύει την επιθυμία για τεκνοποίηση». Με λίγα λόγια, τα γονίδια σου καθορίζουν το πόσο πολύ θέλεις να είσαι με τον/τη σύντροφό σου.  

Επίσης, αυτό μπορεί να εξηγήσει και το γιατί πιστεύεις ότι ο/η σύντροφος σου μυρίζει τόόόόόσο όμορφα. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα ζευγάρια που είχαν την τάση να εκθειάζουν το άρωμα του συντρόφου τους, ήταν εκείνα που διέθεταν διαφορετικό HLA. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως δεν είναι και απόλυτο, καθώς η τάση αυτή μπορεί να έγκειται και στο γεγονός  ότι ήταν ερωτευμένοι και σε σχέση.

Μάλιστα, η μελέτη αυτή μπορεί να συμβάλει και στην εξέλιξη του είδους, τουλάχιστον στην περίπτωση των ζώων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζώα με διαφορετικό Σύμπλεγμα Μείζονος Ιστοσυμβατότητας (MHC) - δηλαδή το HLA των ζώων - αγαπούσαν ιδιαίτερα το ένα το άλλο και πως τα μωρά τους είχαν εξαιρετικά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Γι' αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα βγεις έξω και θα φλερτάρεις, αντί να ρωτήσεις για το ζώδιο του/της, μάθε ποιο είναι το HLA του/της.

neopolis.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: