BREAKING NEWS
latest

Αναδρομικά: Τροποποιητικές δηλώσεις αλλιώς πρόστιμο για χιλιάδες συνταξιούχους


Τροποποιητική δήλωση που αφορά το εισόδημα πρέπει να υποβάλλουν 1.100.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά για τις συντάξεις τους.

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία με τις τροποποιητικές δηλώσεις αφορά τα ποσά που έλαβαν οι συνταξιούχοι για το 2019, αλλά και για τα αναδρομικά που έλαβαν για τα έτη 2015-2016.

Η τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γίνει για κάθε χρόνο ξεχωριστά ανάλογα ποια χρονιά αφορούν τα αναδρομικά και ο φόρος θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εκατομμύρια συνταξιούχοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ εάν δεν προλάβουν να υποβάλλουν τροποποιητικές έως το τέλος του χρόνου, έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να σκέφτεται να «παγώσει» προσωρινά το πρόστιμο.

Σε δεύτερη φάση στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνιμη ρύθμιση που θα φορολογεί τα αναδρομικά στην πηγή προκειμένου να μην χρειάζεται να μπλέκουν οι ενδιαφερόμενοι με τροποποιητικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα υπάρχουν σκέψεις τα αναδρομικά να φορολογούνται στην πηγή με 20% ή με μια κλίμακα φορολογικών συντελεστών ανάλογα με το ύψος του ποσού. Με αυτό τον τρόπο όσοι λαμβάνουν αναδρομικά ποσά θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία των τροποποιητικών δηλώσεων.

Έως τότε όμως, για τους συνταξιούχους που έχουν λάβει ήδη αναδρομικά ισχύει κανονικά η διαδικασία των τροποποιητικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα θα πρέπει να μπουν στην προσωπική τους σελίδα στην ΑΑΔΕ και να επιλέξουν τις χρονιές τις οποίες αφορούν τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2020. Αν τα αναδρομικά που αφορούν για παράδειγμα το έτος 2015, θα πρέπει να επιλεχθεί ως έτος υποβολής δήλωσης το 2016 .

Με την ολοκλήρωση της τροποποιητικής δήλωσης, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα που ήδη δηλώθηκαν για τα έτη 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν συνολικά, με τους ακόλουθους συντελεστές:

22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και
22% έως 45% που ίσχυε το 2016.

Παράλληλα, σε όσους το συνολικό τους εισόδημα, μετά την προσθήκη των αναδρομικών υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που είναι, 1%- 4% για το 2015 και 2,2% - 10% για το 2016).

 



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID