BREAKING NEWS
latest

Μήπως χρειάζεσαι περισσότερες φυτικές ίνες;


Κλασικό σημάδι έλλειψης φυτικών ινών είναι η δυσκοιλιότητα. Λιγότερο κλασικό, αλλά επίσης συνηθισμένο, είναι το συνεχές αίσθημα πείνας. Η υψηλή χοληστερόλη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου επίσης μπορεί να μαρτυρούν πως σου λείπουν φυτικές ίνες. 

Συστατικό απαραίτητο για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης και στον λιναρόσπορο.

Πώς ξέρω ότι μου λείπουν φυτικές ίνες;

Δυσκοιλιότητα: Είναι το πρώτο σημάδι έλλειψης ινών στη διατροφή σας. Οι ίνες είναι υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βελτιώνουν την πέψη και εξασφαλίζουν την σωστή κίνηση του εντέρου. Πρέπει να τρώτε αρκετές ίνες για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές. Μαζί με τις ίνες, πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά για να διευκολύνετε τη διαδικασία πέψης.

Συνεχές αίσθημα πείνας: Οι φυτικές ίνες κρατούν το στομάχι σας γεμάτο. Όταν δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι, ακόμα και μετά το γεύμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο τσιμπολόγημα, άρα και περαιτέρω κατανάλωση περιττών θερμίδων. Οι ίνες πρέπει να είναι ένα υποχρεωτικό μέρος της διατροφής σας για τη μείωση αυτών των επιπλέον «κρουσμάτων» πείνας.

Αύξηση βάρους: Και τι κάνει ο άνθρωπος όταν αισθάνεται μονίμως πεινασμένος; Τρώει. Και τι συμβαίνει όταν τρώει; Παχαίνει. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετές ίνες για να διατηρήσετε το βάρος σας ισορροπημένο. Μπορείτε να επιλέξετε φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες για να διατηρήσετε την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους.

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Όταν καταναλώνετε λιγότερες ίνες, είναι πιθανότερο να πάθετε διαβήτη. Η έλλειψη ινών αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τον διαβήτη. Εάν έχετε ήδη διαβήτη, τότε μπορεί να σας δυσκολέψει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας η κατανάλωση λιγότερων ινών. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες ίνες για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υψηλή χοληστερόλη: Λιγότερες φυτικές ίνες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες, σας βοηθούν να απαλάσσεστε από την επιπρόσθετη χοληστερόλη στο σώμα σας. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε άλλα θέματα υγείας. Η έλλειψη φυτικών ινών όχι μόνο θα αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά θα σας κάνει να νιώσετε πολύ κουρασμένοι, αδύναμοι και με ναυτία.

Πού θα βρω φυτικές ίνες;

Φρούτα και λαχανικά: Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα συνιστούν οι διατροφολόγοι για ισορροπημένη διατροφή. Ορισμένα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα καρότα και οι ντομάτες.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών. Μπορείτε να προσθέσετε δημητριακά ολικής αλέσεως εύκολα στη διατροφή σας. Αντικαταστήστε τα λευκά ζυμαρικά με ολικής αλέσεως και το λευκό ρύζι με το καστανό ρύζι. Ένα φλιτζάνι αυτών των κόκκων περιέχει 3,5 γραμμάρια ινών.

Όσπρια: Δεν θα λάβετε μόνο φυτικές ίνες αλλά και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες.

Φρουτοσαλάτα: Όταν ξεκινά η ημέρα σας με μούρα και τα αγαπημένα σας φρούτα μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας. Ένα φλιτζάνι μπλούμπερι έχει περίπου το ένα τρίτο των καθημερινών σας απαιτήσεων σε φυτικές ίνες. Εάν θέλετε κάτι γλυκό, αντικαταστήστε το επιδόρπιό σας με φρούτα. Ένα μεσαίο μέγεθος αχλαδιού έχει περίπου 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Άλλα φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μήλα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, το μάνγκο και οι φράουλες.

 



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID