BREAKING NEWS
latest

Στον αέρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω ηλεκτροκίνησης


Άρθρο του Bloomberg αποκαλύπτει την άλλη πλευρά της ηλεκτροκίνησης, εστιάζοντας στην εργασιακή ανασφάλεια που σχετίζεται με την επέλαση των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων.

«Η ηλεκτροκίνηση θα σώσει τον πλανήτη». Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από την πρόσφατη διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή – COP26, αλλά και την αγωνία της ΕΕ να ρίξει τους τέλους στην μακρά παράδοση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες.

Η μετάβαση, ωστόσο, σε ένα καθεστώς ηλεκτρικής κινητικότητας δεν είναι μια «αγγελική» διαδικασία. Ένα ηλεκτρικό για να είναι πραγματικά «πράσινο» απαιτείται να καταναλώνει ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι από την καύση άνθρακα, όπως έχουν δείξει δεκάδες έρευνες.

Επιπροσθέτως, μεγάλη είναι και η ανησυχία σχετικά με τους μεθόδους εξόρυξης των κρίσιμων για την κατασκευή μπαταριών σπάνιων γαιών, όπως και το κοβάλτιο και το λίθιο.

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κοβαλτίου βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (50% των συνολικών αποθεμάτων παγκοσμίως) και η διαδικασία εξόρυξης ενέχει σημαντικούς κινδύνους συσσώρευσης θειϊκού οξέος σε εγκαταλελειμμένες στοές και ορυχεία, κάτι μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με καταστροφικές συνέπειες.

Δραματικές, επίσης, ενδέχεται να είναι οι επιπτώσεις και από την εξόρυξη λιθίου, μιας και απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, επισπεύδοντας την ερημοποίηση των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα ορυχεία.

Πέρα, όμως, από το αντίκτυπο στο περιβάλλον, και τα ζητήματα ηθικής που εγείρονται από τον ΟΗΕ για τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δεκάδων χιλιάδων παιδιών στα ορυχεία (κυρίως κοβαλτίου), η ηλεκτροκίνηση ενδέχεται να έχει και άλλη μια δυστοπική επίπτωση: Να οδηγήσει στην ανεργία αναρίθμητους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει άρθρο του Bloomberg με τον τίτλο “The Coming Electric Car Disruption That Nobody’s Talking About” (Η επικείμενη αναστάτωση που θα προκαλέσουν τα ηλεκτρικά, και για την οποία δεν μιλάει κανείς).

Είναι κοινώς γνωστό ότι τα ηλεκτρικά διαθέτουν λιγότερα εξαρτήματα από τα συμβατικά, και επομένως υφίστανται πολύ λιγότερες φθορές. Αυτό χαρίζει χαμόγελα στον χρήστη, μιας και αραιώνει τις επισκέψεις του σε κάποιο συνεργείο. Όχι, όμως, και στους εργαζομένους της επιχείρησης, πολλοί εκ των οποίων θα φλερτάρουν με την εργασιακή ανασφάλεια.

Τώρα σκεφτείτε τους προμηθευτές οι οποίες κατασκευάζουν διάφορα περιφερειακά εξαρτήματα για τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, όπως πλαστικά κουμπώματα (clips), εναλλάκτες και φίλτρα. Κάποιοι από αυτούς ίσως αναθεωρήσουν τα συμβόλαιά τους με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και στραφούν στην κατασκευή φρένων, ελαστικών, αμορτισέρ, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών ίσως οδηγηθεί στην ανυπαρξία.

Σύμφωνα με την Ένωση Kατασκευαστών Kινητήρων και Εξοπλισμού (Motor & Equipment Manufacturers Association), η βιομηχανία εξαρτημάτων για αυτοκίνητα στις ΗΠΑ απασχολεί γύρω στους 5 εκ. ανθρώπους και η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε περίπου 2,5%. Η επικράτηση των ηλεκτρικών, λοιπόν, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από την έλλειψη ημιαγωγών και αδιαμφισβήτητα από την πανδημία του κορωνοϊού.  

Επιπροσθέτως, στην επιφάνεια αναδύεται και μια ακόμα απορία που έχει απασχολήσει ήδη χιλιάδες φίλους της αυτοκίνησης: Εφόσον ο ανεφοδιασμός των ηλεκτρικών γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια, και υποθέτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος θα φορτίζει τα οχήματά τους στο σπίτι, για ποιο λόγο να υπάρχουν πρατήρια καυσίμων;

Τα δραματικά μειωμένα έσοδα των πρατηριούχων, όμως, δεν θα είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος. Το Bloomberg τονίζει ότι η ραγδαία πτώση της ζήτησης για καύσιμο θα επιφέρει μειωμένη ζήτηση και για την αιθανόλη που εμπεριέχεται στο καύσιμο μίγμα. Και δεδομένου ότι η παραγωγή της αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της καλλιέργειας καλαμποκιού στις ΗΠΑ, χωρίς εργασία θα κινδυνεύσουν να μείνουν και χιλιάδες εργαζόμενοι του αγροτικού κλάδου.

Η νέα αυτοκινητική μέρα που ανατέλλει έχει φέρει στα σχοινιά τους εργαζομένους πολλών επιχειρήσεων που υψώνουν κραυγή αγωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το συνδικάτο μετάλλου της Ιταλίας, που την περασμένη Παρασκευή έκανε λόγο για αφανισμό 60.000 θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρεται, στη χώρα δραστηριοποιείται ένας τεράστιος αριθμός μικρών επιχειρήσεων που πλέον είναι αναγκασμένες να προβούν σε ιδιαίτερα κοστοβόρες διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

«Παρά τις καταγγελίες και τα αιτήματα από συνδικαλιστικές οργανώσεις και εταιρείες, στον νόμο για τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει καμία παρέμβαση για τη στήριξη ενός κλάδου, ο οποίος έχει κατακλυστεί από αλλαγές που προκαλούνται από την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση», αναφέρουν εκπρόσωποι της FIOM, του μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο Εργατών Μετάλλου της Ιταλίας.

Οι φοροελαφρύνσεις και τα κυβερνητικά κίνητρα, είναι η μοναδική λύση προκειμένου να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι στο νέο καθεστώς της ηλεκτρικής κινητικότητας, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συνδικάτα.

 



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID