BREAKING NEWS
latest

Ζευγάρι δικαιώθηκε δικαστικά για προβλήματα υγείας από αιολικό πάρκο


Το «σύνδρομο της ανεμογεννήτριας» αναγνώρισε γαλλικό δικαστήριο, επιβάλλοντας αποζημίωση 110.000€ στις εταιρείες που διατηρούν το αιολικό πάρκο εναντίον του οποίου κινήθηκε νομικά ένα ζευγάρι Βέλγων στην Τουλούζ, οι Christel και Luc Fockaert.

Στην υπόθεση, που όπως φαίνεται δημιουργεί δεδικασμένο για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι Fockaert κατήγγειλαν προβλήματα υγείας που περιλάμβαναν πονοκεφάλους, αϋπνίες, καρδιακές αρρυθμίες, κατάθλιψη, ζαλάδες και ναυτία. Όπως υποστήριξαν, όλα αυτά οφείλονταν στο αιολικό πάρκο που εγκαινιάστηκε το 2008 στα 700 μέτρα από το σπίτι τους στο Fontrieu της Νότιας Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, τα προβλήματα υγείας τους εμφανίστηκαν πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι αυτά οφείλονται εν πολλοίς στην αποψίλωση του δάσους που βρισκόταν ανάμεσα στο σπίτι τους και την πλησιέστερη ανεμογεννήτρια.

Στην μηνυτήρια αναφορά τους συμπεριέλαβαν επίσης τον θόρυβο από τις ανεμογεννήτριες, που ήταν «συγκρίσιμος με ένα πλυντήριο που δουλεύει συνεχώς» και τα φώτα των ανεμογεννητριών, ως ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία τους. «Οι ανεμογεννήτριες αναβοσβήνουν λευκό φως κάθε δύο δευτερόλεπτα» είπε ο Christel Fockaert. «Αναγκαστήκαμε να εγκαταστήσουμε φώτα εξωτερικού χώρου για να το αντισταθμίσουμε».

Το ζευγάρι μετακόμισε από την περιοχή το 2015, και τα προβλήματα υγείας τους εξαφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μετά. Οι γιατροί που τους εξέτασαν δεν διαπίστωσαν προβλήματα υγείας, ωστόσο ένας ειδικός του δικαστηρίου αποφάνθηκε πως το σύνδρομο της ανεμογεννήτριας έχει ταυτοποιηθεί από την επιστημονική έρευνα στο παρελθόν.

Παρά το γεγονός ότι έρευνες στην Αυστραλία, την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ το απορρίπτουν ως κοινωνικό –και όχι ιατρικό– φαινόμενο, το εφετείο τελικά δικαίωσε τους Fockaert, επιβάλλοντας στις εταιρείες ενέργειες Sasu, Margnes Energie και Sasu Singladou Energie που συν-διαχειρίζονται το αιολικό πάρκο, να πληρώσουν 110.000€ αποζημίωση στο ζευγάρι, να αλλάξουν τα φώτα και να ξαναρυθμίσουν την ταχύτητα των έξι ανεμογενητριών του.

Η Emmanuel Forichon, της περιβαλλοντικής συλλογικότητας Toutes Nos Énergies - Occitanie Environnement, χαρακτήρισε την απόφαση του εφετείου «σημαντική και γενναία», λέγοντας πως «εξετάζουμε τις επιπτώσεις (σ.Σ. των αιολικών πάρκων) στο περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, ενίοτε και στο τοπίο, αλλά όχι και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δεδικασμένο και, πάνω απ’ όλα, να αναπροσαρμόσει τους κανονισμούς».

Πηγή: Guardian I Το είδαμε εδώ




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID