BREAKING NEWS
latest

«Big Brother» στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.: 4.000 κάμερες σε στολές ΔΙ.ΑΣ., Άμεσης Δράσης και ΟΠΚΕ


Η προσθήκη καμερών στις στολές της ΕΛ.ΑΣ., έχει ως στόχο να καταπολεμηθούν τα περιστατικά αστυνομικής «αυθαιρεσίας» – Αναβαθμίζεται και το κέντρο επιχειρήσεων με γιγαντοοθόνες

Τουλάχιστον 4.000 κάμερες υψηλής τεχνολογίας, αναμένεται να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα, στις στολές των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Άμεσης Δράσης, αλλά και της ομάδας ΟΠΚΕ. Οι κάμερες των οποίων το κόστος, υπολογίζεται περί τα οκτώ εκατ. ευρώ θα καταγράφουν όλα τα περιστατικά στο πεδίο δράσης των ομάδων της ΕΛ.ΑΣ.

Εντός των επόμενων μηνών το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, με αφορμή τα περιστατικά της αστυνομικής αυθαιρεσίας τα οποία έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα ή έχουν καταγγελθεί.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η προσθήκη καμερών στις στολές των αστυνομικών, έχει ως στόχο την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, καθώς όσοι τις φέρουν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι όλες οι ενέργειές τους καταγράφονται και προφανώς θα αποφεύγουν βιαιότητες εναντίον πολιτών, κατάχρηση εξουσίας και άλλες αυθαιρεσίες.

Οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες θα βιντεοσκοπούν τα συμβάντα και το σχετικό οπτικό υλικό θα μπορεί να αναζητείται και να αναλύεται σε δεύτερη φάση, ιδίως μετά από καταγγελίες πολιτών. Ορισμένες, όμως, θα μεταδίδουν ακόμα και live εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

Όλα αυτά στη συνέχεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα πριν από περίπου δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νεαρού Ρομά, του ξυλοδαρμού πολιτών από αστυνομικούς στην πλατεία της Νέας Σμύρνης τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και άλλων ανάλογων συμβάντων. Ακόμη, με την εξαγγελθείσα ψηφιοποίηση του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται το «στρατηγείο» των αρχών ασφαλείας να έχει εικόνα και στίγμα όλων των οχημάτων (περιπολικών, τζιπ της ΟΠΚΕ, μοτοσικλετών της ΔΙΑΣ κ.ο.κ.) ώστε να γίνεται ορθός σχεδιασμός των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μία ακόμα «μαύρη τρύπα» που αναδείχθηκε μετά το συμβάν του Περάματος, όταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί του επιχειρησιακού κέντρου, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, αγνοούσαν ότι πέντε δίτροχα της ΔΙΑΣ κατεδίωκαν το ύποπτο ΙΧ, παρά τις εντολές για παύση του ανθρωποκυνηγητού. Επιπλέον, από τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμάται ότι με αυτά τα συστήματα πλήρους εντοπισμού του στίγματος θα αποφεύγονται ψευδείς αναφορές ορισμένων περιπολούντων αστυνομικών, που αναφέρουν ότι βρίσκονται εν μέσω «σημαντικών ερευνών» ενώ αυτοί βρίσκονται στατικοί σε… καφετέριες.

Αναβαθμίζεται με γιγαντοοθόνες το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

Στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, αναμένεται να τοποθετηθούν και γιγαντοοθόνες για την καλύτερη αποτύπωση των συμβάντων, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν σχετικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας άλλων επιχειρησιακών κέντρων σε ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ κ.λπ. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο καταδίωξης υπόπτων με τη χρήση ηχητικών μηνυμάτων, την τήρηση αποστάσεων και την ενεργοποίηση επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων για αλληλοεπικάλυψη, πάντα με βάση το δόγμα «καμιά καταδίωξη και παρακολούθηση υπόπτων δεν εγκαταλείπεται».

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των χιλιάδων καμερών έρχεται σε συνέχεια της τοποθέτησης 20 φορητών καμερών –πάνω σε στολές – σε αστυνομικούς της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» και άλλων τόσων (μεγαλύτερου μεγέθους, με αντικραδασμικές λαβές) που φέρουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ.

Αλλωστε, σταθερές κάμερες με ευρυγώνια λήψη αναμένεται να τοποθετηθούν και στα παρμπρίζ ή στην οροφή των περιπολικών για την καταγραφή των κινήσεων του πληρώματός τους και για την καλύτερη διαχείριση περιστατικών στα οποία οι αστυνομικοί δρουν εποχούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση προαπαιτείται, ωστόσο, νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ενεργοποίηση των καμερών θα γίνεται μόνο όταν είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα καταγράφουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση των αστυνομικών ή απλές επαφές και συνομιλίες των ενστόλων.

Τέλος, ζητούμενο αποτελεί και η ποιότητα της εικόνας που θα μεταφέρεται – κατά περίσταση – στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID