BREAKING NEWS
latest

Υψηλότερη η πιθανότητα κατάγματος για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου


Ενώ το συμβατικό κάπνισμα είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση και οστεοπορωτικό κάταγμα, οι επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία των οστών δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. 

Σε μια νέα μελέτη σε πάνω από 5.500 ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων από όλες τις ηλικιακές ομάδες, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συσχετίστηκε με υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων ευθραυστότητας. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο American Journal of Medicine Open, υποδηλώνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των οστών ακόμη και σε νεαρούς ενήλικες.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Λόγω του ελκυστικού σχεδιασμού τους και του συστήματος παροχής ατμού, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα. Από την εισαγωγή τους πριν από μια δεκαετία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διατίθενται στο εμπόριο ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση και ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος του συμβατικού τσιγάρου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν έναν συνδυασμό προπυλενογλυκόλης, φυτικής γλυκερίνης και μεταβλητών επιπέδων νικοτίνης και πρόσθετων, παράγοντας αρωματισμένο ατμό.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dayawa D. Agoons, MD, MPH, Department of Medicine, UPMC Pinnacle, Harrisburg, PA, ΗΠΑ, εξήγησε: “Στο εξωτερικό ιατρείο μου είδα μια ασθενή μετά από χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός κατάγματος μηριαίου αυχένα. Ήταν καπνίστρια και χρησιμοποιούσε Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ένα κενό γνώσης στη βιβλιογραφία σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των καταγμάτων ευθραυστότητας και αποφάσισα να πραγματοποιήσω αυτή τη μελέτη.”

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγχρονική ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα 2017-2018 από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES). Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα περισσότερων από 5.500 ενήλικων Αμερικανών ανδρών και γυναικών, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και των καταγμάτων ευθραυστότητας. Υπήρχαν 4.519 (81,2%) χρήστες που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο, 1.050 (18,8%) χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και 444 (8,0%) με αυτοαναφερόμενα κατάγματα ευθραυστότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερο επιπολασμό των καταγμάτων ευθραυστότητας μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν συμβατικά και ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων ευθραυστότητας σε σύγκριση με τους συμβατικούς καπνιστές μόνο. Ο επιπολασμός της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι υψηλότερος στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι νέοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συνιστούν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά εκείνους που εργάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, να θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως δυνητικό παράγοντα κινδύνου για κάταγμα ευθραυστότητας και να συμπεριλαμβάνουν τον κίνδυνο για κάταγμα στις πιθανές αρνητικές συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν αναφέρει συσχέτιση μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και διαφόρων ασθενειών όπως η ΧΑΠ, η στεφανιαία νόσος και η κατάθλιψη.

 



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID