BREAKING NEWS
latest

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Γνωστικές επιπλοκές στους επιζώντες


Κορωνοϊός Παρενέργειες: Γνωστικές επιπλοκές στους επιζώντες

Ένα μεγάλο ποσοστό των επιζώντων του Covid-19 μπορεί να επηρεαστεί από νευροψυχιατρικές και γνωστικές επιπλοκές, λένε οι ερευνητές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, διαπίστωσε ότι βραχυπρόθεσμα, αναφέρθηκε ένα ευρύ φάσμα νευροψυχιατρικών προβλημάτων. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.


“Η κατανόηση των νευροψυχιατρικών και γνωστικών συνεπειών του Covid-19 είναι σημαντική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον ιό και πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζονται”, δήλωσε ο ερευνητής Sanjay Kumar από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. “Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται αποτελεσματικά, να οδηγούν, να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις και να συμμετέχουν σε καθημερινές οικογενειακές δραστηριότητες”, πρόσθεσε ο Kumar.


Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα κύρια βραχυπρόθεσμα γνωστικά προβλήματα διαπιστώθηκε ότι ήταν μειωμένη προσοχή (αναφέρθηκε από 45% των ασθενών) και μειωμένη μνήμη (μεταξύ 13-28% των ασθενών). Μακροπρόθεσμα, τα νευροψυχιατρικά προβλήματα ήταν κυρίως συναισθηματικές διαταραχές και κόπωση, καθώς και μειωμένη προσοχή (αναφέρθηκε από το 44% των ασθενών) και μνήμη (αναφέρθηκε μεταξύ 28-50 τοις εκατό των ασθενών). Οι ερευνητές περιελάμβαναν περισσότερους από 200 ασθενείς με ήπια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19. “Πρέπει να εξεταστεί η λεπτομερής γνωστική αξιολόγηση και η αυστηρή παρακολούθηση των ασθενών προκειμένου να ανιχνευθούν νέες νευρολογικές περιπτώσεις”, σημείωσε ο Kumar.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID