BREAKING NEWS
latest

Τι είναι το Qi (Τσι) και ποια η σημασία του;


Τι είναι το Qi (Τσι) και ποια η σημασία του;

Το Qi είναι ο κινεζικός όρος για την ενέργεια της ζωής ή το πνεύμα ζωής, μια ζωτική δύναμη που ρέει μέσα από όλα τα ζωντανά πράγματα. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος του βελονισμού, του τσιγκόνγκ, του ρεϊκιού και των πολεμικών τεχνών της Ανατολής, μεταξύ άλλων. Δεν υπάρχει μυστήριο σε αυτό.

Το Τσι και η αναπνοή

Το Τσι συνδέεται κυρίως με την αναπνοή – τόσο στενά ώστε μερικές φορές είναι δύσκολο να επισημάνουμε τις διαφορές τους. Το Τσι μπαίνει και εξέρχεται από το σώμα, όπως ο αέρας κάνει στην αναπνοή. Και οι δύο κατευθύνσεις είναι εξίσου αναγκαίες – το παλιό Τσι πρέπει να βγει για να εισέλθει νέο Τσι.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει μια διαφορά. Αν και το Τσι μπορεί να συγκριθεί με τον αέρα που εισπνέεται και εκπνέει, δεν είναι πανομοιότυπα.

Το Qi μοιάζει περισσότερο με κάτι που κρύβεται στον αέρα που αναπνέουμε, μια απαραίτητη ουσία που το σώμα λαμβάνει μέσω της αναπνοής. Ως εκ τούτου, είναι πιο κοντά στο οξυγόνο, η ουσία που η αναπνοή είναι πραγματικά όλα. Το σώμα χρειάζεται οξυγόνο για την εσωτερική του καύση και το οξυγόνο είναι κρυμμένο μέσα στον αέρα. Παίρνουμε νέο οξυγόνο με την αναπνοή, και να απαλλαγούμε από τον υπερβολικό αέρα με αναπνοή.

Τσι ο αιθέρας της πρόθεσης

Το Qi μπορεί να ονομαστεί ο αιθέρας της πρόθεσης, ένα είδος ενέργειας με το οποίο επιτυγχάνετε αυτό που θέσατε στο μυαλό σας. Ακριβώς κατευθύνοντας τον εαυτό σας σε κάτι, παίρνετε το τσι σας ρέοντας, είτε το γνωρίζετε είτε όχι. Έτσι, μπορεί να ονομαστεί η δύναμη της θέλησης. Στην Ανατολή, η δύναμη της θέλησης θεωρείται ως μια προφανής έκφραση του τσι.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Qi;

Οι ασκούμενοι της κινεζικής ιατρικής και του τσιγκόνγκ έχουν εντοπίσει πολλά διαφορετικά είδη τσι.

 Οπως:

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει το Qi με το οποίο γεννιόμαστε, που ονομάζεται Yuan Qi ή ένα πρωτόγονο τσι.

Το τσι που απορροφούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας από την τροφή, το νερό, τον αέρα και την πρακτική του τσιγκόνγκ ονομάζεται Hou tain Qi ή post-natal Qi.

Το Qi που ρέει στην επιφάνεια του σώματος, ως προστατευτικό περίβλημα, ονομάζεται Wei Qi ή προστατευτικό τσι.

Κάθε εσωτερικό όργανο έχει επίσης τo δικό του qi / δύναμη ζωής.

Σύμφωνα με Ταοϊστική κοσμολογία , οι δύο πιο θεμελιώδεις μορφές του τσι είναι οι Γιν-τσι και Γιαγκ-τσι  οι πρωταρχικές θηλυκές και αρσενικές ενέργειες. Πολλές πρακτικές του τσιγκόνγκ χρησιμοποιούν το Heaven-Qi και Earth-Qi , καθώς και το τσι που προέρχεται ειδικά από δέντρα, λουλούδια, λίμνες και βουνά

Ισορροπημένη και ελεύθερη ροή του Qi = Υγεία

Η θεμελιώδης ιδέα του Qigong και της κινεζικής ιατρικής ( βελονισμός και βοτανοθεραπείας ) είναι ότι η ισορροπημένη και ελεύθερη ροή του Qi έχει ως αποτέλεσμα την υγεία. Ενώ η στάσιμη ή μη ισορροπημένη Qi οδηγεί σε ασθένεια. Αυτό ισχύει όχι μόνο στο επίπεδο του ανθρώπινου σώματος, αλλά και από την άποψη των φυσικών τοπίων – τα βουνά, τα ποτάμια, τα δάση – και τεχνητές κατασκευές – κατοικίες, κτίρια γραφείων, και τα πάρκα. O στόχος  της διδασκαλίας του Qigong  είναι να δημιουργηθεί μια πιο ανοικτή ροή ενέργειας στο συγκεκριμένο εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον.. 





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID