Κυριακή

Λάθη στην προπόνηση που κάνουν ακόμη και οι κορυφαίοι αθλητέςΛάθη στην προπόνηση που κάνουν ακόμη και οι κορυφαίοι αθλητές

Το κλειδί για την σωστή δουλειά στο γυμναστήριο είναι η επιμονή και η ποικιλία στο πρόγραμμα που ακολουθεί ο καθένας. Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα όποια λάθη είναι πάντοτε στο πρόγραμμα. Δείτε παρακάτω κάποια εξ αυτών που κάνουν συχνά ακόμη και οι πλέον έμπειροι και τα οποία θα πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο.

Yπερβολική αερόβια άσκηση

Χωρίς να έχετε δουλέψει από πριν με την αντοχή και την ενδυνάμωση των μυών, αυτό το είδος της άσκησης μπορεί να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τραυματισμό. Επειδή το κάνουν οι κορυφαίοι αθλητές, αυτό δεν σημαίνει πως είστε σε θέση να το κάνετε και εσείς με επιτυχία.

Πολλές επαναλήψεις με μεγάλη βάρη

Όποτε σηκώνετε μεγάλη βάρη ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αυξημένος. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενδυναμώνετε το μυϊκό σύστημα σε σύντομο διάστημα, θα πρέπει πάντοτε να προσέχετε για το αν έχετε την σωστή στάση του σώματος όταν τα σηκώνετε. Επίσης μην ξεχνάτε πως η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση είναι σημαντικά στοιχεία στο ενδιάμεσο των προπονήσεων.

Δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

Αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για έναν αθλητή. Αν κάποιος δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ είναι πιθανό να έχει χαμηλή απόδοση σε κάποιον αγώνα. Το τελευταίο οφείλεται κυρίως στην γρήγορη καταπόνηση των μυών. Η σωστή διατροφή είναι κλειδί για την επιτυχία.

Η σύγκριση με άλλους επαγγελματίες

Πολλοί νομίζουν πως είναι σε θέση να φτάσουν στα επίπεδα απόδοσης κορυφαίων αθλητών του είδους τους. Περιμένουν μάλιστα να έχουν άμεσο αποτέλεσμα από τις προπονήσεις, χωρίς να έχουν φροντίσει αρχικά για την ενδυνάμωση του σώματος τους. Αυτό «αποτελεί» συνταγή αποτυχίας όπως γίνεται αντιληπτό αργά η γρήγορα.

Γρήγορες κινήσεις

Οι αργές και ελεγχόμενες κινήσεις είναι οι πλέον κατάλληλες για όσους σηκώνουν βάρη, καθώς έτσι αποφεύγεται πιθανός τραυματισμός και είναι πιο αποτελεσματική η ενδυνάμωση των μυών. Οι γρήγορες και νευρικές κινήσεις πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν δουλεύετε εκεί που χρειάζεται πραγματικά βελτίωση

Συχνά οι επαγγελματίες αθλητές δεν θέλουν να αποδεχθούν πως έχουν αδύνατα σημεία γι΄ αυτό δεν δίνουν έμφαση σε αυτά κατά την διάρκεια μιας προπόνησης. Εσείς δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε το ίδιο παράδειγμα. Εντοπίστε τις αδυναμίες σας και δουλέψτε πάνω σε αυτές.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του αθλητή καθώς είναι το χρονικό σημείο όπου οι μύες αποφορτίζονται από την προπόνηση. Μέρες που νιώθετε εξάντληση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ή ανεπαρκούς ύπνου, αποφασίστε να ξεκουραστείτε και μην περάσετε τη πόρτα του γυμναστηρίου.

Υπερβολική άσκηση

Οσο αισθάνεστε καλά τόσο πιθανό είναι να πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής προπόνησης. Πολλοί τραυματισμοί προέρχονται λόγω αυτής της κατάστασης, γι΄ αυτό θα πρέπει πάντοτε να δίνετε προσοχή στα «σημάδια» που σας δείχνει το σώμα σας και να προσαρμόζετε το πρόγραμμα που ακολουθείτε στις εκάστοτε ανάγκες.

Αγνοείτε τις ενοχλήσεις

Πολλοί επαγγελματίες του είδους αγνοούν τις ενοχλήσεις ώστε να μην χάσουν αγώνες που συχνά τους δίνουν τα χρήματα για να επιβιώσουν αλλά και για μην απογοητεύσουν τους θαυμαστές τους. Φυσικά αυτό δεν θα πρέπει να είναι το παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Μειώνετε απότομα τις θερμίδες

Το πόσο θα αδυνατήσετε δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό των θερμίδων αλλά με την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε. Αν κόψετε απότομα το φαγητό, θα χάσετε θερμίδες, ωστόσο θα χάσετε παράλληλα σε μυϊκή μάζα και αυτό θα οδηγήσει στην συνέχεια σε επιβράδυνση του μεταβολσμού σας, καθώς το σώμα σας θα ζητά απεγνωσμένα τροφή.

Κακή αναπνοή

Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες αθλητές που δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο διαχείρισης της αναπνοής όταν ασκούνται με βάρη. Πολλοί κρατούν την αναπνοή όταν δεν πρέπει και εκπνέουν επίσης την λάθος στιγμή. Αυτό οδηγεί στην γρήγορη απώλεια ενέργειας και στην αίσθηση ζάλης.

Ελλειψη παρέας

Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε καμία διάθεση για προπόνηση. Εκεί ακριβώς χρειάζεται να υπάρχει ένα άτομο που θα σας παρακινήσει και θα σας κάνει παρέα κατά την διάρκεια της άσκησης. Ειδικά αν ο… παρτενέρ είναι βοηθητικός και σας δίνει κίνητρα, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ακόμη καλύτεροι.

Πηγή: runnersworld.com

Το είδαμε εδώ


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: