Δευτέρα

New York Times: Η τουρκική οικονομία «βουλιάζει» και ο Ερντογάν χάνει την κυριαρχία τουNew York Times: Η τουρκική οικονομία «βουλιάζει» και ο Ερντογάν χάνει την κυριαρχία του

Τις συνέπειες της κρίσης λόγω των επιλογών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κορονοϊού βιώνει η τουρκική οικονομία, την ώρα που το 25% των πολιτών δηλώνει πως δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα αναγκαία αγαθά για να ζήσει.

Την τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας που έχει φέρει την κοινωνία στη γειτονική χώρα στα όριά της, με πολλούς πολίτες να πεινούν και κάποιους να σκέφτονται και την αυτοκτονία, καταγράφει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, ενώ εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού η κυβέρνηση αυξάνει τον κατώτατο μισθό.

Η τουρκική οικονομία πάλευε ήδη επί δύο χρόνια με την πτώση της Νεάς Τουρκικής Λίρας και τον διψήφιο πληθωρισμό της όταν την έπληξε τον Μάρτιο η πανδημία του κορονοϊού, επιδεινώνοντας τη βαθιά ύφεση στη χώρα, καταγράφει το αφιέρωμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Την οργή των πολιτών αντιμετωπίζει πλέον ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν τρόφιμα, προσθέτουν οι ΝΥΤ.

Σε μια σπασμωδική κίνηση συγκράτησης των αντιδράσεων η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα κατά 21,56%.

«Πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να κλείσουν», λέει στην εφημερίδα ο Οζγκιούρ Ακμπάς, που έχει καπνοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη. «Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας,» προσθέτει. Τον Νοέμβριο ο ίδιος συμμετείχε στην οργάνωση διαδήλωσης στην Πόλη ενάντια στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που χαρακτηρίζει «άδικα για τους εμπόρους».

Πρόσφατη δημοσκόπηση που επικαλείται η εφημερίδα βρήκε ότι ένας στους τέσσερεις Τούρκους (25%) αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις βασικές του ανάγκες. «Ο κόσμος είναι στα όρια της έκρηξης», δηλώνει ο κ. Ακμπάς στους Τάιμς.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, τον Νοέμβριο τα πράγματα χειροτέρευσαν για τον κ. Ερντογάν, που φέτος έχει τραβήξει εγχωρίως και διεθνώς την προσοχή με την επιθετική του εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνησή του παραδέχθηκε ότι είχε αποκλείσει από την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού τα ασυμπτωματικά περιστατικά, η προσθήκη των οποίων αύξησε κατακόρυφα την καταγεγραμμένη εξάπλωση της πανδημίας.

Οι New York Times προσθέτουν ότι ο κ. Ερντογάν θα χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ «οι αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι σκληρότερη με την επιδεινούμενη εικόνα του κ. Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα επίπεδα δημοκρατίας».

Όλα αυτά συμβάλλουν στην πτώση της δημοτικότητας του προέδρου στο χαμηλότερο επίπεδο των 19 ετών της κυριαρχίας του, με το ισλαμιστικό κόμμα που ίδρυσε να απολαμβάνει τη στήριξη μόνο του 30% των ψηφοφόρων. Αυτό καθιστά τουλάχιστον αμφίβολη την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023, επισημαίνει η εφημερίδα, που καταγράφει τις μαρτυρίες στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων περί παιδιών που πεινούν και αδυνατίζουν.

Πηγή: The New York Times, Anadolu

Το είδαμε εδώ


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: