BREAKING NEWS
latest

Έτσι θα είναι η «Αστυνομία» των Πανεπιστημίων


Ευρεία σύσκεψη με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων είχαν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκη Κεραμέως για τη σύσταση του ειδικού σώματος «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος». Πώς θα στελεχωθεί και ποια θα είναι η παρουσία τους στα ΑΕΙ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η υπουργός Παιδείας, συζήτησαν με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων τη σύσταση της Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια στα ΑΕΙ, ελεγχόμενη είσοδος και ενίσχυση του Ποινικού Δικαίου.

Ήταν μια απόφαση που είχε παρθεί μετά τις πρωτοφανείς εικόνες με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη, να διαπομπεύεται με πινακίδα κρεμασμένη στο λαιμό του μετά από εισβολή στο γραφείο του.

Η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως θα παρθούν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανομίας στα ανώτατα ιδρύματα κι ένα από αυτά είναι η συγκρότηση του εν λόγω σώματος. Στο σχέδιο, που παρουσιάστηκε στις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού από τους δυο υπουργούς, θα υπάρχουν τρεις άξονες:

  • Σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος
  • Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των πανεπιστημίων με ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ
  • Ενίσχυση των διατάξεων του πειθαρχικού και ποινικού δικαίου

«Όλοι μαζί για σύγχρονα, ασφαλή κι ελεύθερα Πανεπιστήμια»

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Έτσι θα είναι το νέο Ειδικό Σώμα

Η «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» είναι το νέο σώμα που θα συσταθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και θα έχει την ευχέρεια να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα και να πραγματοποιεί συλλήψεις σε περίπτωση που διαπράττονται αδικήματα.

Οι προσλήψεις στο νέο σώμα θα γίνουν μετά από προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τα μέλη του θα είναι αποσπασμένα με διάθεση στα ΑΕΙ. Ο αριθμός θα αλλάζει από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, αλλά και ανά περίοδο ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρχουν.

Στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί, προτάθηκε η φύλαξη των ιδρυμάτων με κάρτα εισόδου και στην περίπτωση μεγάλων εγκαταστάσεων με πάρκα διέλευσης κοινού, αυτά να παραμένουν ανοικτά και η φύλαξη με την κάρτα να γίνεται μόνο στα κτίρια. Παράλληλα, θα ενισχυθεί και ο φωτισμός των χώρων των Πανεπιστημίων.

Επίσης, το νέο Σώμα θα φορά στολή έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτοι οι αστυνομικοί στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά θα διαφέρει από τις συνηθισμένες των υπόλοιπων μελών της ΕΛ.ΑΣ., ενδεχομένως στο χρώμα και στα διακριτικά. Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID