Τρίτη

Ο Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε στην Ελλάδα: Αυξάνουν συνέχεια την ένταση - Δεν έρχονται σε διάλογο γιατί φοβούνταιΟ Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε στην Ελλάδα: Αυξάνουν συνέχεια την ένταση - Δεν έρχονται σε διάλογο γιατί φοβούνται 

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ζήτησε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, τη σκυτάλη έλαβε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Αφού το θέμα των δηλώσεών του ξεκίνησε με την αναχώρηση των Τούρκων στρατιωτικών για το κοινό κέντρο επιχειρήσεων Ρωσίας-Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ακάρ πέρασε στην Ελλάδα.

Αρχικά τόνισε ότι τα θέματα σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, και οι προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικών λύσεων πρέπει να γίνονται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Βέβαια μετά από αυτό τόνισε πως: "Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ποτέ τα δικαιώματα και οι νόμοι μας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην 'ΤΔΒΚ', και εάν η ύπαρξη του τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο", εκβιάζοντας ευθέως αναφορικά με τα ποσοστά σε δικαιώματα για το φυσικό αέριο και κατ' επέκταση σε όλα τα θέματα μεταξύ Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Ακάρ είπε: "Τι είδους λογική είναι αυτή; Σαν να μην είναι αρκετό, συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις σε αυτά τα νησιά... Τι είναι αυτό αν όχι πρόκληση, παρενόχληση;" είπε.

Αναφορικά με τις διερευνητικές είπε: "Λέμε 'ναι' σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται. Γιατί; Επειδή φοβούνται. Γιατί διστάζουν, φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, γι' αυτό είμαστε ισχυροί γι' αυτούς. Επομένως, δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Συνεχίζουμε τις σχέσεις μας με αυτόν τον τρόπο. Λέμε 'ας καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε υπό σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου", ενώ αμέσως μετά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει ό,τι μπορεί κάθε μέρα για να αυξήσει τις εντάσεις: "γιατί; επειδή βασίζονται, όχι στον εαυτό τους, αλλά σε αυτούς που έχουν από πίσω τους. Αλλά δεν θα έπρεπε να εναποθέτουν τόσες πολλές ελπίδες σε αυτούς".Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: