BREAKING NEWS
latest

Γιατί κοιμόμαστε τελικά;


Όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Science, ο ύπνος ως διεργασία δίνει στον εγκέφαλό μας τη δυνατότητα να κάνει ένα είδος «επανεκκίνησης» στις νευρικές συνάψεις, η καλή υγεία των οποίων θεωρείται κεφαλαιώδους σημασία για την σωστή γνωστική λειτουργία του ατόμου.

Με βάση μια σειρά παλαιότερων ερευνών, καθώς ένας οργανισμός παραμένει ξύπνιος και σε εγρήγορση, οι συνάψεις μεγαλώνουν σε όγκο προκειμένου να «βοηθήσουν» τον εγκέφαλο στη διαδικασία συλλογής και ταξινόμησης επιπλέον νέων πληροφοριών. Ωστόσο, αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές μετά από μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν σε ποντικούς είναι ότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι συνάψεις έχουν την τάση να συρρικνώνονται κατά μέσο όρο σε ποσοστό έως και 18%.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις των επιστημόνων δε, πιθανή έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω της πληθώρας άχρηστων πληροφοριών και αναμνήσεων που θα τον κατέκλυζαν – πληροφορίες και αναμνήσεις που, κανονικά, θα έπρεπε να φιλτράρονται και να «μπαίνουν σε τάξη» κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr. Chiara Cirelli, «ενώ κοιμόμαστε, φυσιολογικά περιορίζουμε στο ελάχιστο τη “διάδρασή” μας με τον έξω κόσμο […] Τον χρόνο αυτό λοιπόν ο εγκέφαλός μας τον εκμεταλλεύεται προκειμένου να “βάλει σε τάξη” τις συνάψεις με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, “βοηθώντας” με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία της μάθησης, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για όλα αυτά τα ποικίλα ερεθίσματα που πρόκειται να λάβει την επόμενη ημέρα».

Κοιμήσου λοιπόν. Κάνει καλό.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID