Πέμπτη

Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν: Όταν το «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» πήρε σάρκα και οστάΟ πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ο Ντ' Εστέν είχε γεννηθεί το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle - ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.

Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο.

Όπως και ο Σαρλ ντε Γκολ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκολ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Μετά από μία δυσμενή περίοδο, τελευταία αρχίζει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και έχει προτείνει την άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.

Το καλοκαίρι του 1974 ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν ήταν εκείνος που παραχώρησε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ήδη από τα χρόνια της αυτοεξορίας του Εθνάρχη στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει στενή σχέση.

Γι’ αυτό και επισκέφτηκε την Αθήνα λίγο καιρό μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1975.

Στην ατζέντα των δυο ανδρών βρίσκεται το «ξεπάγωμα» της Συμφωνίας Σύνδεσης της χώρας με την ΕΟΚ αλλά και το Κυπριακό.

Ο Γάλλος φίλος της Ελλάδας εκφράζει τότε την «ιδιαίτερα θετική γνώμη της Γαλλίας» στο θέμα της ελληνικής ένταξης στο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών.

Τέσσερα περίπου χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1979, ξαναέρχεται στην Ελλάδα για την υπογραφή της προσχώρησης της Ελλάδας στην Ένωση.

Χάρη σε αυτόν, άλλωστε, γίνεται πραγματικότητα το καραμανλικό αξίωμα «ανήκομεν εις τη Δύσιν».

Πηγές: cnn.gr & newsbomb.gr


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: