BREAKING NEWS
latest

Αυτές οι ασθένειες θα αυξηθούν μέσα στο άμεσο μέλλον


Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει. Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι για το οποίο οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλά χρόνια, κι είναι κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει εάν δεν αναλάβουμε άμεσα δράση.

Πολλές ασθένειες θα αυξηθούν μέσα στο άμεσο μέλλον και ο λόγος είναι η μεγαλύτερη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες μιας νέας διεθνούς έρευνας, αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις και για πρόωρους θανάτους σε Ευρώπη και κυρίως ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάσταση στο μέλλον αναμένεται να γίνεται όλο και χειρότερη.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, το 2017 περίπου 157 εκατομμύρια περισσότεροι ευάλωτοι άνθρωποι τρίτης ηλικίας εκτέθηκαν σε κύματα καύσωνα διεθνώς σε σχέση με το 2000 και 18 εκατομμύρια περισσότεροι από όσοι το 2016. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 2000-2017, κάθε άνθρωπος εκτίθετο κάθε χρόνο περίπου μιάμιση έξτρα μέρα σε κύματα καύσωνα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 1986-2000.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σταδιακά θα αυξάνεται το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα είναι εκτεθειμένο στους καύσωνες, με συνέπεια να αυξηθούν και τα περιστατικά των σχετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, διαβήτη, νεφρών κ.α.) και των θανάτων.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ηλικιωμένοι, κάτοικοι πόλεων και χρονίως πάσχοντες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από το θερμικό στρες. Αυτό σημαίνει ότι η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού (αύξηση του ποσοστού των ατόμων άνω των 65 ετών) και η ολοένα μεγαλύτερη συσσώρευση ανθρώπων στις πόλεις αυξάνουν τους κινδύνους για το μέλλον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ μεταξύ 1986-2017 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στην οποία εκτέθηκαν οι άνθρωποι, ήταν υπερδιπλάσια (0,8 βαθμοί).

Στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις. Συγκεκριμένα, το 42% και το 43% αντίστοιχα των ανθρώπων άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι είναι ευάλωτοι στις αυξημένες θερμοκρασίες, έναντι μικρότερου ποσοστού 35% στη νοτιοανατολική Ασία και 38% στην Αφρική.

«Όσο το θερμόμετρο της φύσης ανεβαίνει, πολλές εργασίες -ιδίως οι χειρωνακτικές όπως στη γεωργία- θα γίνονται πιο δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία. Το 2017 χάθηκαν 153 δισεκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας της έκθεσης στις αυξημένες θερμοκρασίες, 62 δισεκατομμύρια περισσότερες από όσες το 2000», σημειώνεται στην έρευνα.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις απώλειες αφορούσαν τον αγροτικό τομέα (122 δισεκατομμύρια χαμένες εργατοώρες πέρυσι), το 17,5% το βιομηχανικό τομέα (27 δισεκατομμύρια) και μόνο το 2,5% τον τομέα των υπηρεσιών (τέσσερα δισεκατομμύρια). «Οι απώλειες είναι τεράστιες τόσο για τις εθνικές οικονομίες όσο και για τα εισοδήματα των νοικοκυριών», τονίζουν οι ερευνητές.

Ακόμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις θα ευνοήσουν την μετάδοση διαφόρων λοιμωδών νόσων (δάγκειου, ελονοσίας, χολέρας κ.α.), ιδίως μέσω κουνουπιών και μολυσμένων υδάτων.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID