Τρίτη

Ταχίνι Ιδιότητες: 4 εκπληκτικά οφέλη που δεν γνώριζεςΤαχίνι Ιδιότητες: 4 εκπληκτικά οφέλη που δεν γνώριζες

Το Ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από φρυγανισμένο, αλεσμένο σουσάμι. Έχει ελαφριά, γλυκιά γεύση. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Εκτός από τις γαστρονομικές του χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

1. Ιδιαίτερα θρεπτικό

Το ταχίνι είναι γεμάτο με υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της ημερήσιας αξίας (DV) για ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 90 θερμίδες

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Θιαμίνη: 13% του DV

Βιταμίνη Β6: 11% του DV

Φώσφορος: 11% του DV

Μαγγάνιο: 11% του DV

Το Ταχίνι είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, και τα δύο παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των ελευθέρων ριζών στο σώμα σας και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς ενώσεις. Όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο σώμα σας, μπορούν να βλάψουν τους ιστούς και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. 

Το ταχίνι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνη σεσαμίνη, μια ένωση που έχει δείξει πολλά υποσχόμενη αντιοξειδωτική δράση σε ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να προστατεύσει το συκώτι σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών

Η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. 

Μια μελέτη σε 50 άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 3 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) σουσάμι καθημερινά είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου. 

Μια άλλη μελέτη 6 εβδομάδων σε 41 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι εκείνοι που αντικατέστησαν μέρος του πρωινού τους με 2 κουταλιές της σούπας (28 γραμμάρια) ταχίνι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, οι δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λίπη έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

4. Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα

Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, τα συστατικά του σουσαμιού έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. 

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, που σημαίνει ότι μπορούν να εγκαταλείψουν την κυκλοφορία του αίματός σας και να επηρεάσουν άμεσα τον εγκέφαλό σας και το κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Μια μελέτη σε ζώα υποδηλώνει ότι τα αντιοξειδωτικά σησαμιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, η οποία είναι χαρακτηριστική της νόσου του Alzheimer. Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: