BREAKING NEWS
latest

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κάθε κίνηση μετράει προς την καλύτερη υγεία


Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά, παρέχουν τεκμηριωμένες συστάσεις δημόσιας υγείας για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους σχετικά με το ποσό της σωματικής δραστηριότητας (συχνότητα, ένταση και διάρκεια), που απαιτούνται για να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και για να μετριάζουν τους κινδύνους για την υγεία.

Για πρώτη φορά, παρέχονται συστάσεις σχετικά με τους συσχετισμούς μεταξύ καθιστικής συμπεριφοράς και αποτελεσμάτων υγείας, καθώς και για υποπληθυσμούς, όπως έγκυες και γυναίκες μετά τον τοκετό, άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

Κάθε κίνηση μετράει προς την καλύτερη υγεία – λέει ο ΠΟΥ

Μέχρι 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν πιο ενεργός.

Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι μένουν στο σπίτι λόγω της COVID-19, οι νέες Οδηγίες του ΠΟΥ για τη φυσική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά , που ξεκίνησαν σήμερα, τονίζουν ότι όλοι, όλων των ηλικιών και ικανοτήτων, μπορούν να είναι σωματικά ενεργοί, και ότι κάθε είδος κίνησης μετράει.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα για όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία, και κατά μέσο όρο 60 λεπτά την ημέρα για παιδιά και εφήβους.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΠΟΥ δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό εκτιμάται ότι κοστίζει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση υγειονομική περίθαλψη και άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας.

Οι οδηγίες ενθαρρύνουν τις γυναίκες να διατηρούν τακτική σωματική δραστηριότητα καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Υπογραμμίζουν επίσης τα πολύτιμα οφέλη για την υγεία της φυσικής δραστηριότητας για τα άτομα με αναπηρία.

Συνιστάται στους ηλικιωμένους (ηλικίας 65 ετών και άνω) να προσθέτουν δραστηριότητες που δίνουν έμφαση στην ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς και στην ενίσχυση των μυών, για να βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων και στη βελτίωση της υγείας.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα ,είναι το κλειδί για την πρόληψη και τη βοήθεια για τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, καθώς και για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, , τη μείωση της γνωστικής πτώσης, τη βελτίωση της μνήμης και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία – μπορεί να βοηθήσει να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή και τη ζωή σε χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Κάθε κίνηση μετράει, ειδικά τώρα καθώς διαχειριζόμαστε τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19.

Όλοι πρέπει να κινούμαστε καθημερινά – με ασφάλεια και δημιουργικότητα. “

Όλη η σωματική δραστηριότητα είναι επωφελής και μπορεί να γίνει ως μέρος της εργασίας, του αθλητισμού και της αναψυχής ή της μετακίνησης (περπάτημα και ποδηλασία), αλλά και μέσω χορού, παιχνιδιού και καθημερινών οικιακών εργασιών, όπως κηπουρική και καθαριότητα.

«Η σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε τύπου και οποιαδήποτε διάρκεια μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία, αλλά περισσότερα είναι πάντα καλύτερα», δήλωσε ο Δρ Ruediger Krech, Διευθυντής Προώθησης Υγείας, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «και αν πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο καθισμένος ακόμα, είτε στην εργασία είτε στο σχολείο, θα πρέπει να κάνετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα για να αντιμετωπίσετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις της καθιστικής συμπεριφοράς. ”

«Αυτές οι νέες οδηγίες υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενεργοί για τη καρδιά, το σώμα και το μυαλό μας και πώς τα ευνοϊκά αποτελέσματα ωφελούν όλους, όλων των ηλικιών και ικανοτήτων», δήλωσε η Δρ Fiona Bull, επικεφαλής της Μονάδας Φυσικής Δραστηριότητας που οδήγησε την ανάπτυξη του νέες οδηγίες του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να υιοθετήσουν τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη εθνικών πολιτικών υγείας για την υποστήριξη του Παγκόσμιου σχεδίου δράσης της ΠΟΥ για τη φυσική δραστηριότητα 2018-2030.

Το σχέδιο συμφωνήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες υγείας στην 71η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2018 για τη μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 15% έως το 2030.

Αναλυτικά οι νέες οδηγίες

Lancet “Οδηγίες φυσικής δραστηριότητας 2020: περιεκτικές προτάσεις για την ενεργοποίηση των πληθυσμών” Physical activity guidelines 2020: comprehensive and inclusive recommendations to activate populations


Οι οδηγίες του ΠΟΥ« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID