Κυριακή

Αντιμετωπίστε την ξηροδερμία στα χέρια σαςΛόγω κορονοϊού και κατ' επέκταση της συχνής χρήσης αντισηπτικού και του πλυσίματος των χεριών η ξηροδερμία αφήνει τα σημάδια της επάνω στα χέρια σας, με αποτέλεσμα να είναι ξηρά με σκασίματα. Κατάσταση που πολλές φορές μπορεί να είναι και επώδυνη.

Συνήθως τα ξηρά και σκασμένα χέρια είναι συνδεδεμένα με τον Χειμώνα και το κρύο, αλλά όπως όλοι διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που τα επηρεάζουν!

Γιατί ξηραίνονται τα χέρια σας;

Απλούστατα, επειδή η επιδερμίδα σας ερεθίζεται και δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί και να διατηρήσει το βέλτιστο επίπεδο της ενυδάτωσης.

Η ξηροδερμία στα χέρια, τις περισσότερες φορές συνδέεται με μικρές επαναλαμβανόμενες συνήθειες όπως:

- Συχνή επαφή με το νερό, σαπούνια, απορρυπαντικά, κ.λπ.

Ακόμη και το καθημερινό και συνηθισμένο πλύσιμο των χεριών σας (π.χ. μετά την τουαλέτα, πριν το φαγητό, πριν το μαγείρεμα, όταν φυσάτε τη μύτη σας, κ.λπ.) αρκεί για να προκληθεί ξηροδερμία στα χέρια σας.

Συχνά, δεν αντιλαμβάνεστε την ξηροδερμία στα χέρια σας, παρά μόνο όταν έρθει ο χειμώνας.

Ο κρύος αέρας και η υγρασία λειτουργούν ως επιπρόσθετοι επιθετικοί παράγοντες και κάνουν το πρόβλημα ακόμη πιο ορατό και περισσότερο οδυνηρό.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ξηρά χέρια;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να προστατεύσετε τα χέρια σας από τις καθημερινές επιθέσεις.

Όσον αφορά την υγιεινή, δεν υπάρχει αμφιβολία! Το πλύσιμο των χεριών σας είναι προφανώς απαραίτητο.

Για να αποφύγετε τις ερεθιστικές αυτές επιθέσεις στην καθημερινότητά σας αλλά και για να μην παραμεληθεί η καθαριότητα και η υγιεινή τα χέρια σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

- Να χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα ήπιο σαπούνι ή ένα σαπούνι ειδικά σχεδιασμένο για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες.

Εάν από την άλλη είστε αλλεργικοί η καλύτερη λύση βρίσκεται σε ήπια σαπούνια τύπου «Μασσαλίας» και στα φυτικά σαπούνια από Χαλέπι.

- Να ξεπλένετε καλά τα χέρια σας αλλά να μην ξεχνιέστε κάτω από το τρεχούμενο νερό.

- Μετά το πλύσιμο των χεριών σας, να τα σκουπίζετε και να τα στεγνώνετε καλά, δίνοντας προσοχή στις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα.

Φροντίστε ούτως ώστε η πετσέτα που χρησιμοποιείτε να μην είναι πολύ τραχιά, για να μην ερεθίζετε περισσότερο την επιδερμίδα των χεριών σας και μην ασκείτε υπερβολική πίεση κατά το σκούπισμα.

- Να εφαρμόζετε στα χέρια σας, εάν είναι εφικτό, μια ενυδατική κρέμα μετά το πλύσιμο των χεριών σας.

Άλλες μέθοδοι προστασίας των χεριών σας περιλαμβάνουν τα εξής:

- Να φοράτε γάντια όταν θα βγαίνετε έξω στο κρύο.

Εάν έχετε την τάση να ξεχνάτε τα πράγματα σας δεξιά και αριστερά, τότε καλό είναι να έχετε πάντοτε στο συρτάρι σας ένα εφεδρικό ζευγάρι.

- Να εφαρμόζετε αρκετά συχνά μια ενυδατική κρέμα στα χέρια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε λεπτές στρώσεις, ούτως ώστε να μην σας ενοχλούν στα χέρια ενώ ασχολείστε με κάτι.

- Πριν τον ύπνο, εφαρμόστε μια πιο παχύρευστη ενυδατική κρέμα στα χέρια σας, προκειμένου η επιδερμίδα σας να επωφελείται από τα συστατικά της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- Να φοράτε πάντοτε γάντια πριν ασχοληθείτε με το πλύσιμο των πιάτων, με την καθαριότητα του σπιτιού (όπου χρησιμοποιούνται διάφορα καθαριστικά), κ.λπ.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα ξηρά χέρια

Οι ενυδατικές κρέμες για τα χέρια ποικίλουν, όσον αφορά την υφή, την οσμή, την πυκνότητα… και τις τιμές! Να θυμάστε πάντοτε ότι οι φθηνότερες ενυδατικές κρέμες δεν είναι απαραίτητα και οι χειρότερες. Ενώ για τους λάτρεις των home made προϊόντων, τα φυτικά έλαια είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και προσφέρουν μεγάλα οφέλη.Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: