BREAKING NEWS
latest

Τι να παίξετε με το παιδί σας όταν είναι 1 και 2 ετών


Τα παιχνίδια έχουν διπλό ρόλο. Είναι διασκεδαστικά αλλά βοηθούν και στην ανάπτυξη του παιδιού σε διάφορους τομείς. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι πολύ σημαντικά γιατί το ίδιο αλλάζει μήνα με το μήνα. Ας δούμε λοιπόν ποια παιχνίδια είναι καταλληλότερα για μωρά 12-16 μηνών:

Τα παιχνίδια αποκτούν ζωή. Υποκριθείτε ότι το αγαπημένο του αρκουδάκι ή η κούκλα είναι αληθινά και βάλτε τα στις καθημερινές δραστηριότητες. Χορέψτε μαζί τους στο δωμάτιο, πάρτε τα στη βόλτα και κάντε ότι είναι στενοχωρημένο ή χαρούμενο. Έτσι βοηθάτε το παιδί να καταλαβαίνει τα διαφορετικά συναισθήματα και να τα εντοπίζει μέσα από τις δικές σας περιγραφές.

Σπρώχνω, τραβάω. Αν το μωρό σας τραβάει τον εαυτό του για να σηκωθεί, βοηθήστε το να εξασκηθεί με ένα παιχνίδι σπρώξε-τράβα. Ένα πλαστικό κουτί γεμάτο μαλακά παιχνίδια είναι μία καλή επιλογή. Καθώς κρατάει τις γωνίες για στήριξη, εσείς κρατάτε την άλλη πλευρά σταθερή για να μπορέσει να σηκωθεί. Βάλτε αργά το κουτί προς το μέρος σας. Θα αρχίσει να σπρώχνει το παιχνίδι ενώ εσείς θα το τραβάτε απαλά.

Χειροκρότημα. Καθίστε μαζί στο πάτωμα ενώ σας κοιτάζει και πείτε μαζί τραγουδάκια ενώ χτυπάτε παλαμάκια. Έτσι μαθαίνει την έννοια του συντονισμού.

Ποιος κρύβεται εκεί; Τα παιδιά λατρεύουν το κρυφτό ή το να κάνετε ότι εξαφανίζεστε. Βάλτε την πετσέτα πάνω σας ενώ κάνει μπάνιο και τραβήξτε την ώστε να καταλάβει ότι ακόμα κι αν δεν βλέπει κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί.

Η μαγεία των ήχων. Όλοι οι ήχοι, από το πώς κάνουν τα ζώα μέχρι τις κανονικές λέξεις εξάπτουν τη φαντασία του παιδιού και το βοηθούν να εξελίσσει τις γλωσσικές του ικανότητες.

16-20 μηνών: πάρτι με τσάι. Μία ηλιόλουστη μέρα γίνεται ιδανική επιλογή για τσάι στο πάρκο, όπου το παιδί μαθαίνει πώς να χειρίζεται το νερό, βλέπει ότι η ροή είναι προς τα κάτω και μαθαίνει πώς να συντονίζει τις κινήσεις του.

Τουβλάκια. Είναι τα πρώτα μαθηματικά της ζωής του, καθώς φτιάχνει σχήματα, αντιγράφει τα δικά σας σχήματα προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα.

Συλλέκτης. Μπορεί να αφορά το οτιδήποτε. Βγείτε για μία βόλτα και πάρτε μαζί έναν πλαστικό μικρό κουβά. Ξεκινήστε να συλλέγετε αντικείμενα, όπως πετραδάκια, νομίσματα, φύλλα ή κουκουνάρια.

20-24 μηνών: χορός! Έτσι αναπτύσσει την αίσθηση του ρυθμού, ανακαλύπτει την κίνηση και μαθαίνει τι σημαίνει απαλά βήματα ή τρανταχτά.

Πιάσε με αν μπορείς. Τα δίχρονα λατρεύουν το κυνηγητό και να τα πιάνετε. Ειδικά αν ξέρει ότι, αν το πιάσετε, θα το γαργαλήσετε ή θα κάνετε το λιοντάρι που βρυχάται. Ένας τέλειος τρόπος να αυξήσετε την αντοχή του παιδιού αλλά και τη δική σας!





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID