Πέμπτη

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές στο Βερολίνο ο ΒαρουφάκηςΣτο απόγειο της ελληνικής κρίσης χρέους, διασταύρωσε ξίφη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απαιτούσε αυστηρά μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, αλλά στο Βερολίνο.

Ο 58χρονος εικονοκλάστης οικονομολόγος, όπως τον χαρακτηρίζει το πρακτορείο, διεξάγει μια διακριτική προεκλογική εκστρατεία με λιγοστές δημόσιες συγκεντρώσεις ή συνεντεύξεις Τύπου.

Ωστόσο, οι ευνοϊκοί εκλογικοί κανονισμοί που ισχύουν στη Γερμανία πιθανόν να επιτρέψουν την εκλογή του στο Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Βαρουφάκης «πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος στη Γερμανία, είναι εγγεγραμμένος στη Γερμανία, όπου διαθέτει κατοικία», λέει ένα μέλος της προεκλογικής του ομάδας.

Ο νόμος στη χώρα απαιτεί από έναν υποψήφιο για τις εκλογές της 26ης Μαΐου να είναι πολίτης μιας χώρας της ΕΕ και να είναι κάτοικος της Γερμανίας εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.

  «Πολιτικά τέρατα»

Ως Υπουργός Οικονομικών για κάτι παραπάνω από πέντε μήνες, ο Βαρουφάκης επικρίθηκε από πολλούς από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του με το να μιλάει απερίφραστα και με ακαδημαϊκό ύφος, αλλά και με την έντονη παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τώρα ηγείται της λίστας Δημοκρατία στην Ευρώπη, ενός γερμανικού πολιτικού κόμματος που ανήκει στο DiEM25, στο αντισυστημικό κίνημα, στην ίδρυση του οποίου συμμετείχε ο Βαρουφάκης στις αρχές του 2016.

Ο ίδιος λέει πως σήμερα δεν αισθάνεται παρά «περιφρόνηση» για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του αριστερού κόμματός του τού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος του πολιτικός σχηματισμός είναι «το πρώτο σοβαρό διακρατικό και προοδευτικό κίνημα» στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχοντας παρουσιάσει το όραμά του μέσα από τις λιγοστές συνεντεύξεις του, τις δημόσιες συναντήσεις και τα σύντομα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κόμμα απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική, μεταξύ των οποίων και τη ζωντανή μετάδοση των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής και των συναντήσεων της ΕΚΤ, του θεσμού τον οποίο πολλοί Έλληνες, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, κατηγορούν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών.

Το κόμμα του μάχεται για ένα "Πράσινο New Deal" με μεγάλες επενδύσεις σε οικολογικά πρότζεκτ και ο Βαρουφάκης ζητεί τη δημιουργία μιας Συντακτικής Συνέλευσης για να οδηγήσει μέχρι το 2025 σε μια περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη.

«Ως πεπεισμένος Ευρωπαίος, διαμαρτύρομαι για αυτά που κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», δήλωσε ο ίδιος στην Deutsche Welle TV, αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και επικαλούμενος «φαντάσματα» από την δεκαετία του '30.

«Προκαλούν δυσαρέσκεια και αυτό παράγει πολιτικά τέρατα όπως ο Ματέο Σαλβίνι και η Λέγκα στην Ιταλία, το AfD στη Γερμανία ή η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα», λέει.

 Σύντομα και υποψήφιος στην Ελλάδα;

Επομένως, γιατί ο άνθρωπος, τον οποίο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, η ταμπλόιντ Bild, χαρακτηρίζει «ο Έλληνας κλόουν», είναι υποψήφιος στη συγκεκριμένη χώρα;

Επισήμως αυτό αποσκοπεί στο να δείξει ότι δεν υπάρχει καμία «κόντρα» ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα, ανάμεσα «στον βορρά και τον νότο» της Ευρώπης.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη, πιο ρεαλιστική προσέγγιση, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο: οι κανονισμοί στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές δεν απαιτούν κατώτατο όριο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εισόδου στην ευρωβουλή ενός κόμματος με ποσοστό περίπου στο 1%, όσο δηλαδή δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο κόμμα του.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το σατιρικό κόμμα Die Partei κατάφερε να στείλει έναν εκπρόσωπό του στο ευρωκοινοβούλιο με μόλις 0,6% των ψήφων.

Σε άλλες χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο είναι το 3%, κάτι που είναι πολύ δυσκολότερο να επιτύχει ο Βαρουφάκης, καθώς το πολιτικό του άστρο έχει ατονήσει από τότε που παραιτήθηκε από Υπουργός με ένα απλό tweet.

Πρόσφατα δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι, αν εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο, θέλει να εκφράσει τις θέσεις του και σύντομα να παραδώσει την θέση του ευρωβουλευτή σε ένα άλλο μέλος του κόμματός του.

Στην ίδια εφημερίδα δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι εκτιμούν τους πολιτικούς που είναι ειλικρινείς, δεν κρύβουν τίποτα και που λένε "κοιτάξτε, δεν το κάνω αυτό για την καριέρα ή για τον μισθό μου, δεν θέλω να εκλεγώ στην ευρωβουλή για να οδηγώ μια λιμουζίνα και να έχω συνέχεια γύρω μου δέκα υπαλλήλους».

Αφού αποχωρήσει από το Στρασβούργο, όπως ο ίδιος εξηγεί, σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα μέσα στον χρόνο με το κίνημα που έχει ιδρύσει, το Μέρα25.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: