Κυριακή

Η Airbnb έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από πολλές γειτονιές της ΑθήναςΗ άνοδος των Airbnb σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», έχει αντιστρέψει εντελώς την εικόνα της περιόδου της κρίσης στα ενοίκια.

Σύμφωνα με αυτό, διαμέρισμα 45 τ.μ. επί της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος νοικιάζεται 1.000 ευρώ. Γκαρσονιέρα ημιυπόγεια 36 τ.μ. στο Κουκάκι: Τιμή ενοικίασης 800 ευρώ. Διαμέρισμα 37 τ.μ. στο Κολωνάκι: Τιμή ενοικίασης 1.500 ευρώ. Όσο κι αν οι τιμές των ενοικίων αυτών φαντάζουν εξωφρενικές καθώς φθάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ το τετραγωνικό, είναι πραγματικές.

Είναι γεγονός πλέον ότι σε πολλές περιοχές οι τιμές είναι απλησίαστες για έναν υπάλληλο, έναν φοιτητή ή ένα ζευγάρι.  Τα σπίτια που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση στην καρδιά του Λεκανοπεδίου δεν είναι μόνο πανάκριβα αλλά και ελάχιστα. Μια γκαρσονιέρα 46 τ.μ. στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου ενοικιάζεται προς 860 ευρώ, ενώ ένα άλλο διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι 56 ετών ενοικιάζεται 1.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, στην Κηφισιά και συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι ένα διαμέρισμα 94 τ.μ. διατίθεται προς 650 ευρώ τον μήνα ή 7 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Πολιτεία βρίσκουμε μεζονέτα 260 τ.μ. με 1.300 ευρώ τον μήνα ή 5 ευρώ το τετραγωνικό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα τελευταία δύο χρόνια το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη. Τέτοιες τιμές ενοικίων είχαν να δουν οι ιδιοκτήτες τους πριν από την κρίση, μας λένε άνθρωποι της αγοράς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία διετία στην περιοχή του Μακρυγιάννη οι τιμές ενοικίασης των κατοικιών έκαναν άλμα 35%, στα Εξάρχεια 34%, στα Ιλίσια 30%, στο Κολωνάκι 23%. Αλλά και στην πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής, τα ενοικιαστήρια έχουν αρχίσει να τσιμπάνε. Ξεκινούν από τα 4 ευρώ το τετραγωνικό για να φτάσουν έως και τα επτά ευρώ το τετραγωνικό. Ψηλότερα κινούνται τα ενοίκια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο, φθάνοντας ακόμη και τα 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου. Σε περιοχές που υπάρχουν σταθμοί του Μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση 12% εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί και στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια στην Τούμπα και του Χαριλάου να έχουν αυξηθεί πάνω από 20% την τελευταία διετία.

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς εξηγούν πως η κατάσταση είναι απελπιστική για όσους ψάχνουν να ενοικιάσουν κύρια κατοικία σε περιοχές οι οποίες έχουν γίνει περιζήτητες λόγω Airbnb. Το κέντρο του Λεκανοπεδίου έχει  αποκλειστεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των υψηλών ενοικίων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: