Παρασκευή

Δεν πάει ο νους σας: 7 καθημερινά πράγματα που μπορεί να μας αρρωσταίνουν – Από την οδοντόβουρτσα μέχρι την ντουζιέραΜπορεί ο Μάιος να είναι στα μισά του, ωστόσο οι ιώσεις καλά κρατούν ακόμη. Συνάχι, βήχας, φτέρνισμα είναι τα συνήθη χαρακτηριστικά που βλέπει κανείς κυκλοφορώντας με μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχετε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια καθημερινά πράγματα που μπορεί να μας κάνουν να αρρωσταίνουμε;

Όπως έχουν αποκαλύψει πολυάριθμες μελέτες, μπορεί να υπάρχουν κάποια απλά καθημερινά αντικείμενα, που δεν σας πάει ο νους, που να σας κάνουν να αρρωσταίνετε μέσα σε λίγες ημέρες.

Ποια είναι τα 7 καθημερινά αντικείμενα – ένοχοι που μας αρρωσταίνουν;

Περιοδικά στην αίθουσα αναμονής ενός γιατρού

Παρόλο που μπορεί να είναι διασκεδαστικό να μάθετε ποια διασημότητα βγαίνει με ποιον ή ποιος χώρισε με ποιον, ενώ περιμένετε στην αίθουσα αναμονής ενός γιατρού, ίσως να μην πρέπει να πιάσετε αυτό το περιοδικό από το τραπεζάκι.

Πολλά άτομα – και μάλιστα ασθενείς – μπορεί να έχουν αγγίξει αυτές τις σελίδες, επομένως είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν πολλά μικρόβια επάνω του.

Σε μια νορβηγική μελέτη, οι πρώτες σελίδες των περιοδικών που συλλέχθηκαν από τις αίθουσες αναμονής 11 κλινικών και ελέγχθηκαν για βακτηριακή μόλυνση και τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Το καθένα από αυτά ήταν γεμάτο με βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του σταφυλόκοκκου, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και μηνιγγίτιδα και πνευμονία, μεταξύ άλλων απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Οδοντόβουρτσα

Ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, θα μπορούσατε να εισάγετε άθελά σας βακτήρια στο στόμα σας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η οδοντόβουρτσα θα μπορούσε να φιλοξενεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων όπως ο ιός της γρίπης, το E.Coli και το βακτήριο σταφυλόκοκκου.

Τα πράγματα χειροτερεύουν αν η οδοντόβουρτσα δεν είναι κλεισμένη σε θήκη και τοποθετείται απλά στον νεροχύτη, ειδικά αν είναι κοντά στην λεκάνη της τουαλέτας.

Προκειμένου να μην αρρωσταίνετε, το κόλπο είναι να πλένετε πάντα την οδοντόβουρτσά σας σχολαστικά, να απομακρύνετε κάθε επιπλέον νερό μετά την χρήση και να την αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι μακριά από την τουαλέτα. Είναι επίσης καλή ιδέα, να αντικαθίσταται την οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες.

Τα ATM

Χρησιμοποιείτε συχνά ATM και απορείτε γιατί είστε διαρκώς άρρωστοι; Τα ATM χειρίζονται ένα από τα πιο ανθυγιεινά πράγματα στον πλανήτη: τα χρήματα. Αλλά χρησιμοποιούνται και από χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά για τις συναλλαγές τους.

Οι Κινέζοι ερευνητές εξέτασαν 38 ATM στην Ταϊπέι και βρήκαν πως κάθε πλήκτρο στην συσκευή περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 1.200 μικρόβια, όπως το E. coli και τον ιό της γρίπης. Σε ξεχωριστή μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εντοπίστηκαν ίχνη σάπιων προϊόντων, ψαριών και ανθρώπινου δέρματος. Ένας από τους τρόπους που θα μπορούσατε να αποφύγετε την μόλυνση και να κολλήσετε κάποια αρρώστια, είναι να αγγίζετε τα πλήκτρα με ένα χαρτομάντιλο.

Το καρότσι του σούπερ μάρκετ

Αυτές οι λαβές στα καρότσια των σούπερ μάρκετ τα έχουν αγγίξει δεκάδες χέρια, τα οποία δεν είναι πάντα πεντακάθαρα.

Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε πως τα καρότσια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με περισσότερα βακτήρια, σάλιο και περιττώματα από ότι οι κυλιόμενες σκάλες, τα δημόσια τηλέφωνα και οι δημόσιες τουαλέτες.

Κι ενώ δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κάνετε τα ψώνια σας, το να βάλετε ένα καλάθι στον ώμο σας που να μην αγγίζει το δέρμα σας αλλά το σακάκι ή το πουκάμισό σας, ίσως είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Το τηλέφωνο του ντους

Το τηλέφωνο του ντους υποτίθεται ότι υπάρχει για να μας καθαρίζει, αλλά μπορεί επίσης να είναι κάτι που μας κάνει άρρωστους.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, τα τηλέφωνα του ντους μπορούν να φιλοξενήσουν τα πάντα από legionella (τα βακτηρίδια πίσω από την νόσο των Λεγεωνάριων) και τα μυκοβακτηρίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές λοιμώξεις των πνευμόνων, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων με ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να μην αρρωσταίνετε λοιπόν ενώ κάνετε ντους, πρέπει να καθαρίσετε την κεφαλή του ντους όσο συχνά καθαρίζετε και τα πλακάκια του μπάνιο, σύμφωνα με το Business Insider.

Ανοιχτήρια

Χρησιμοποιούνται συχνά για το άνοιγμα των κονσερβών, αλλά πολύ λίγοι μπορούν να θυμηθούν πότε ήταν η τελευταία φορά που τα έπλυναν ή έστω, τα ξέπλυναν.

Δυστυχώς, αυτή η αμέλεια όσον αφορά σε αυτό το χρήσιμο εργαλείο, είναι κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη, σε ανοιχτήρια έχουν βρεθεί τα πάντα: από μούχλα μέχρι και E.coli.

iefimerida.gr 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: