BREAKING NEWS
latest

Η διατροφική αξία του πρωινού


Η διατροφική αξία του πρωινού της Ελένης Ζεμπερλίγκου

Η διατροφική αξία του πρωινού. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες την οποία θα την πάρει από τα θρεπτικά συστατικά που θα λάβει από την διατροφή του.

Το πρωινό λοιπόν, σύμφωνα με τις συστάσεις των διαιτολόγων,  αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και καλό είναι να μην παραλείπεται. Μετά από την πολύωρη νηστεία της νύχτας, το μυαλό και το σώμα χρειάζεται «καύσιμα» για να λειτουργήσει σωστά. Τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού γεύματος είναι τα ίδια και για μικρούς και μεγάλους:


  • καλύτερη διάθεση και ευεξία
  • καλύτερη συγκέντρωση είτε στα μαθήματα αν πρόκειται για μαθητές, είτε στην εργασία αν πρόκειται για εργαζόμενους.
  • αποφυγή τσιμπολογημάτων που μπορεί να προσθέσουν κιλά.
  • διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά, πράγμα που μας αποτρέπει από βουλιμικές τάσεις μέχρι το επόμενο γεύμα και
  • παρέχει στον οργανισμό ένα μέρος των βιταμινών και φυτικών ινών που χρειάζεται να πάρει κατά την διάρκεια της ημέρας για την εύρυθμη λειτουργία του.


Για να επωμιστούμε όμως τα οφέλη του πρωινού, θα πρέπει και οι επιλογές μας να είναι σωστές. Συνδυάζουμε λοιπόν μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, με υδατάνθρακες και ένα φρούτο.

 Πρωτεϊνικές πηγές όπως 1 ποτήρι γάλα 1.5% λιπαρά ή γιαούρτι ή τυρί ή αυγό θα εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D, συστατικά που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την μυϊκή μας μάζα και για γερά οστά  (πρόληψη οστεοπόρωσης).

 Ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη, βρώμη (προτιμώνται τα ολικής άλεσης)  είναι καλές πηγές υδατανθράκων. θα μας δώσουν ενέργεια και φυτικές ίνες που θα μας κρατήσουν πιο πολύ ώρα χορτασμένους συντελώντας και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 Και τέλος στην επιλογή του φρούτου τρώμε ένα φρούτο της αρεσκείας μας ( όπως μπανάνα που είναι και εύκολο να την πάρουμε μαζί μας αν δεν προλαβαίνουμε να την φάμε στο σπίτι λόγω έλλειψης χρόνου)  ή ένα φυσικό  χυμό.  Το φρούτο θα μας ενυδατώσει και θα καλύψει ένα μέρος της βιταμίνης C ( αποφυγή κρυολογημάτων).

Συνεπώς οι επιλογές και οι συνδυασμοί μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Εσείς λοιπόν το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μην ξεχάσετε να φύγετε από το σπίτι χωρίς να απολαύσετε το πρωινό σας!

Ελένη Ζεμπερλίγκου



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID