BREAKING NEWS
latest

Παίρνει η Κίνα τα ηνία της οικονομίας της Πορτογαλίας; Η διείσδυση του Πεκίνου και οι φόβοι για πολιτική εξάρτηση


Στην διείσδυση της Κίνας στην πορτογαλική οικονομία με την μαζική αγορά εταιρειών της χώρας της Ιβηρικής κατά τα χρόνια των μνημονίων, εξετάζει η Deutsche Welle θέτοντας ερωτήματα για μια πιθανή πολιτική εξάρτηση.

«Η πορτογαλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EPD ήταν κάποτε μια περήφανη κρατική επιχείρηση που απασχολούσε πάνω από 25.000 εργαζόμενους. Σύντομα ενδέχεται να περάσει σε κινεζικά χέρια. Η κρατική κινεζική εταιρεία China Three Gorges, που κατέχει ήδη το ένα τέταρτο των μετοχών της πορτογαλικής επιχείρησης, έχει ήδη καταθέσει προσφορά εξαγοράς του συνόλου των μετοχών. Πρόκειται για μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους νευραλγικούς τομείς της πορτογαλικής οικονομίας, λένε οι επικριτές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Λισαβόνα από την πλευρά της δηλώνει πως όλοι οι επενδυτές, όπως και οι Κινέζοι, είναι ευπρόσδεκτοι ενώ, όπως επισημαίνεται, οι χρηματοδοτικές ενέσεις από το Πεκίνο ήταν σωτήριες κατά τη διάρκεια της οικονομικής με τις μαζικές αγορές μεριδίων σε κρατικές επιχειρήσεις της Πορτογαλίας.

Σήμερα η πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade ανήκει στον κινεζικό όμιλο Fosun –το ίδιο και η Luz Saude, λειτουργικός φορέας ιδιωτικών κλινικών στη χώρα. Ο όμιλος Fosun ελέγχει και το ένα τέταρτο της τράπεζας Millenium BCP. Στο Σίνες της νότιας Πορτογαλίας ένα λιμάνι που τελούσε για μεγάλο διάστημα σχεδόν σε αχρηστία επεκτείνεται από κινέζους επενδυτές. «Οι Κινέζοι επενδύουν κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε ασφαλιστικές και τράπεζες, αλλά και σε υποδομές», επισημαίνει ο Ιλίδιο Σερόδιο, αντιπρόεδρος του πορτογαλοκινεζικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Λισαβόνα, όπως γράφει η DW. «Οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης την κυβέρνηση να αποκλιμακώσει τα κρατικά χρέη», εξηγεί ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η δραστηριοποίηση της Κίνας στην Πορτογαλία συνέβαλε επιπλέον και στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Βέβαια υπάρχει πάντα και ο λογικός προβληματισμός: μήπως η Πορτογαλία έχει εκτεθεί υπερβολικά στην κινεζική επενδυτική εξάπλωση.

Οι περισσότερες αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα αφορούν την πρόθεση των Κινέζων να εξαγοράσουν πλήρως την εταιρεία ηλεκτρισμού EPD. «Από οικονομικής άποψης δεν έχει κανένα νόημα ο μεγαλύτερος, με διαφορά, παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα να ελέγχεται αποκλειστικά από έναν μέτοχο», τονίζει ο καθηγητής Οικονομίας Ζοάο Ντούκε. Όπως λέει, σύμφωνα με την DW, του προκαλεί έκπληξη μάλιστα το γεγονός ότι η πορτογαλική κυβέρνηση δεν καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια να αποτρέψει την εν λόγω εξαγορά -δεδομένου ότι μόλις πριν από έναν χρόνο είχε βάλει φρένο στη διαδικασία πώλησης του αερομεταφορέα TAP σε ένα αμερικανικό επενδυτικό κονσότσιουμ, διατηρώντας τελικά το 50% των μετοχών της TAP υπό κρατικό έλεγχο. Κατά τον Ζοάο Ντούκε, η στάση που τηρεί τώρα η κυβέρνηση μπορεί να οφείλεται μόνο σε πολιτικούς λόγους.

Οι μαζικές κινεζικές επενδύσεις στη χώρα του υποκρύπτουν τον κίνδυνο να καταστεί η Πορτογαλία οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένη από την Κίνα, προειδοποιεί ο Ζοάο Ντούκε. Ειδικά η περίπτωση της εταιρείας ηλεκτρισμού EPD δεν αφορά μόνο την Πορτογαλία. Η EPD έχει διεθνή παρουσία και δραστηριοποίηση σε μονάδες υδροηλεκτρικής, αιολικής και ηλιακής ενέργειας ακόμη και στη Νότια Αμερική και στις ΗΠΑ.

economy.cyprustimes.com - Πηγή: Deutsche Welle



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID