BREAKING NEWS
latest

Ανησυχητικά πρώτα σημάδια κλιμάκωσης της τουρκικής έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ – Σοβαρό περιστατικό


Ένα νέο επιθετικό περιστατικό από τους Τούρκους έρχεται να προστεθεί στο πολεμικό επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, αφού άνδρες που επάνδρωναν τουρκικά αλιευτικά, άνοιξαν πυρ κατά Ελλήνων. 

Στην Κύπρο αυτή τη φορά, τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν τράτα απειλώντας πως θα συλλάβουν τους επιβαίνοντες.

Σταδιακά κλιμακώνουν σε Αιγαίο και Κύπρο οι Τούρκοι, με τέτοιου τύπου μικρές επιχειρήσεις.

Δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν τις πρωινές ώρες τράτα, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα – Το περιστατικό αναμένεται να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Τα δυο πολεμικά πλησίασαν ξανά την τράτα και απείλησαν ότι θα τη ρυμουλκούσαν και θα συνελάμβαναν τους επιβαίνοντες εάν δεν αποχωρούσαν.

Δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν τις πρωινές ώρες τράτα της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα, περιστατικό που αναμένεται να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, η τράτα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα, όταν δυο τουρκικά πολεμικά πλοία την παρενόχλησαν και ζήτησαν από τον καπετάνιο να αποχωρήσει.


«Ο καπετάνιος επικοινώνησε μαζί μου στις δυο τα ξημερώματα και τότε του ζήτησα να απομακρυνθεί και να προχωρήσει στα 24 ναυτικά μίλια (από τις ακτές της Τουρκίας), παραμένοντας στα διεθνή ύδατα», είπε ο κ.Αριστείδου, προσθέτοντας ότι τα δυο πολεμικά πλησίασαν στις τέσσερις τα ξημερώματα ξανά την τράτα και απείλησαν ότι θα τη ρυμουλκούσαν και θα συνελάμβαναν τους επιβαίνοντες εάν δεν αποχωρούσαν.

Τελικά, συνέχισε, ο καπετάνιος αναγκάστηκε να αποχωρήσει και τα δυο πολεμικά συνόδευσαν μέχρι ενός σημείου το σκάφος, το οποίο επέστρεψε αργά απόγευμα στο λιμάνι της Λεμεσού.

Ο Άριστος Αριστείδου, πατέρας της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Κερύνειας Μαριέλλας Αριστείδου, εξέφρασε την έκπληξη του από το περιστατικό, αφού όπως τόνισε, πρόκειται για περιοχή που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τα αλιευτικά του σκάφη.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά τα αλιευτικά του στην περιοχή, η οποία είναι και η μόνη που υπάρχει για την αλιευτική δραστηριότητα, ο κ.Αριστείδου είπε «θα δούμε τι θα γίνει, γιατί το πλήρωμα φοβήθηκε αφού μας απείλησαν να μας συλλάβουν».

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η διευθύντρια του, Μαρίνα Αργυρού, ενώ προωθήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο πολεμικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Αιγαίο προ ημερών καθώς Τούρκοι που επάνδρωναν αλιευτικά σκάφη άνοιξαν πυρ κατά Ελλήνων.

Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, κοντά στις ακτές της Λέρου. Όπως κατήγγειλαν, μιλώντας στον Alpha, αλιείς από δύο ελληνικά καΐκια, Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν προς το μέρος τους.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς(!). Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς, oι υπόλοιποι ήταν κατά βολή. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο ψαράς Λευτέρης Γιαννούκας, που βρισκόταν στο ένα αλιευτικό.

Τα αλιευτικά χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους για υποκλοπή και παρακολούθηση, προφανώς ήταν επανδρωμένα από άνδρες της ΜΙΤ και SAS/SAT. Κάτι πήγε στραβά, κάτι φοβήθηκαν και άνοιξαν πυρ.

Διάχυτη πάντως είναι η αίσθηση πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν σοβαρό ένοπλο επεισόδιο, κάτι που το ανέφερε και ο Έλληνας ψαράς.

Δεύτερο ένοπλο περιστατικό: Τουρκικοί πυροβολισμοί κατά Ελλήνων δυτικά της Σαμοθράκης

Ένα νέο ένοπλο επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ, o Πρόεδρος των γρι- γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός. Το δεύτερο ένοπλο περιστατικό δείχνει τουρκικό σχέδιο κλιμάκωσης και επιδίωξης τετελεσμένου με επάνδρωση μηχανότρατων με μέλη της ΜΙΤ και SAS/SAT.

Το νέο ένοπλο περιστατικό προηγήθηκε του περιστατικού με τους πυροβολισμούς στα ανοιχτά της Λέρου, αλλά η Κυβέρνηση το απεκρυε. Ισως τα απανωτά περιστατικά ήταν και ο λόγος αναστολής των ΜΟΕ.

Δείτε βίντεο με την τουρκική πρόκληση στην Κύπρο:





pentapostagma.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID