BREAKING NEWS
latest

Εμπόδιο η υπογραφή του προέδρου;


Η ρητή διαφωνία του προέδρου της ΠΓΔΜ στην αλλαγή ονομασίας έχει προκαλέσει διχογνωμία στους συνταγματολόγους της χώρας του για το κατά πόσο είναι συνταγματικό να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την υπογραφή του Γκιόργκι Ιβάνοφ ή θα πρέπει να περιμένουν να εκπληρώσει τη συνταγματική του υποχρέωση.

Οι μεν αναφέρουν ότι έχει γίνει πρακτική του Ιβάνοφ να μη σέβεται το Σύνταγμα κι ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ οι δε ότι το κείμενο δεν μπορεί να γίνει νόμος του κράτους χωρίς την έγκριση του προέδρου της χώρας.

Αυτή η πλευρά υποστηρίζει επίσης πως έτσι κι αλλιώς είναι προβληματικό το γεγονός ότι έχει υπογραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών κι όχι του πρωθυπουργού, αλλά θα είναι «εγκληματικό» να δημοσιευτεί χωρίς την επικύρωση της προεδρίας.

Η συμφωνία έχει σταλεί ήδη στην Ιβάνοφ, ο οποίος έχει συνολικά προθεσμία επτά ημερών να την υπογράψει ή να την επιστρέψει στη Βουλή για μία δεύτερη ψηφοφορία, που όμως θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Εφόσον αυτό συμβεί ο πρόεδρος της χώρας είναι υποχρεωμένος από το νόμο να την προσυπογράψει. Αν δεν το κάνει, τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει την παραπομπή του από το κοινοβούλιο, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει πλειοψηφία 81 βουλευτών την ώρα που η κυβέρνηση διαθέτει 69.

Αρνητικό προηγούμενο αποτελεί ο νόμος για την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης  γλώσσας του κράτους, νόμο τον οποίο ο Ιβάνοφ κρατάει πέντε μήνες στα χέρια του κατά παράβαση του Συντάγματος.

Παραμένει ασαφές πως θα τεθεί σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος, που εγκρίθηκε και από τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, αφού στην άρνησή του επιμένει ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε διάγγελμα επιμένοντας στη θέση του.

Συντάκτης: efsyn.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID