BREAKING NEWS
latest

Η πλάνη των «μαγικών τροφών»


Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις «μαγικών» τροφών. Το ένα που αδυνατίζει, το άλλο που καίει το λίπος στην κοιλιά, αυτό που προστατεύει από το σακχαρώδη διαβήτη, εκείνο που ενισχύει τη μνήμη και φυσικά αυτό που «ανορθώνει» τη σεξουαλική διάθεση.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες που τα πουλάνε επικαλούνται και επιστημονικές μελέτες που συνήθως αποτελούνται από 1-2 μελέτες in vitro (=σε κύτταρα σε σωλήνες) ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε πειραματόζωα που χορηγούν μεγαδόσεις (δεκαπλάσιες αυτών που θα τολμούσε να δώσει κάποιος σε ανθρώπους). 

Πολύ συχνά δε, οι μελέτες αυτές είναι περίπλοκης μεθοδολογίας, αμφίβολης αξιοπιστίας, δημοσιευμένες σε χαμηλής ποιότητας επιστημονικά περιοδικά. Η επιστήμη βέβαια κάπως έτσι προχωρά, πρώτα γίνεται μια παρατήρηση, μετά κάποιες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα και μετά σε ανθρώπους. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και πολλές μελέτες μέχρι να καταλήξουμε σε έναν ισχυρισμό για ένα τρόφιμο. 

Επειδή καλό είναι να είμαστε ακριβοδίκαιοι πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και κάποιες τροφές που αποδεδειγμένα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην αύξηση του μεταβολισμού και στην ενίσχυση μιας προσπάθειας απώλειας βάρους που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δράσουν από μόνες τους και φυσικά το αποτέλεσμα είναι μόνο λίγα παραπάνω γραμμάρια την εβδομάδα, πάντα στα πλαίσια μιας συνδυαστικής προσπάθειας διατροφής και άσκησης.

«Πλάνη» λοιπόν και όχι «Απάτη», διότι μπορεί όντως κάποιες από αυτές τις ουσίες να έχουν κάποιο ωφέλιμο αποτέλεσμα που αυτή τη στιγμή, για την πλειοψηφία από αυτές κανένας δεν μπορεί να το επικαλεστεί. 

Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται το πάθος του σύγχρονου καταναλωτή να χάσει βάρος από το καναπέ του οπότε υπερδιαφημίζουν αυτά τα ακριβά «μαγικά» σκευάσματα κάνοντας παράνομους ισχυρισμούς «πλανεύοντας» τον καταναλωτή και θυσιάζοντας έτσι την επιστημονική ηθική στο βωμό του κέρδους.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν εκατοντάδες –ίσως και χιλιάδες- δημοσιευμένες μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ποιοτική διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα, στην απώλεια και ρύθμιση του σωματικού βάρους, βελτίωση των νοητικών λειτουργιών, αύξηση της αντοχής, διατήρηση καλής υγείας και «ανόρθωσης» της σεξουαλικής διάθεσης. Αν θέλουμε λοιπόν, να διασφαλίσουμε όλα τα παραπάνω ο πιο οικονομικός και επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος, την στιγμή αυτή, είναι καλή διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Τελικά όποιος νομίζει ότι μια υπερτροφή ή κάποιο μαγικό σκεύασμα θα μπορέσει να τον αδυνατίσει από το καναπέ του χωρίς αυτός να κάνει καμιά άλλη δραστηριότητα από το να την πληρώσει «πλανάται». Η κατανόηση αυτής της τόσο απλής συνθήκης είναι η αρχή της διατροφικής αγωγής που πρέπει να συνοδεύει κάθε προσπάθεια για βελτίωση της υγείας μας.

nutriscience.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID