Δευτέρα

Τρόμος στη δύση από το πυρηνικό υπερόπλο της ΜόσχαςΤρόμο στη Δύση προκαλεί ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας, o RS-28 Sarmat. 

Ο τελευταίος πρόκειται να αντικαταστήσει τους σοβιετικούς πυραύλους R-36M, τους οποίους οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ αποκαλούσαν "Satan". Το R-36M θεωρήθηκε από τους Αμερικανούς αναλυτές ότι έδινε στη Σοβιετική Ένωση το πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ. Ο "Satan 2" είναι το όνομα που δίνεται στην πιο θανατηφόρα αντικατάστασή του που θα είναι ο RS-28 Sarmat. Ο Sarmat σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence - BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τον στρατό της Ρωσίας, «Μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε άμυνα» και να εξαλείψει ολόκληρες χώρες». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα. 

Ενδεικτικά η ατομική βόμβα Little Boy που έπεσε στη Χιροσίμα είχε απόδοση 15 kt TNT. Ο Sarmat διαθέτει 15 κεφαλές, η κάθε μία από τις οποίες περιέχει 750 kt το οποίο σημαίνει πως ο πύραυλος στο σύνολο του φτάνει τα 11.000 kt TNT! 

Ο ρωσικός ειδησεογραφικός οργανισμός Sputnik ανέφερε ότι ένας πύραυλος RS-28 είναι "ικανός να καταστρέψει εκτάσεις του μεγέθους της Γαλλίας ή του Τέξας". 

Οι Ρώσοι σκοπεύουν επίσης να προστατεύσουν τον Sarmat με τα νέα συστήματα αεράμυνας S-500. Το σύστημα S-500 μπορεί να εντοπίσει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους ή αεροσκάφη σε απόσταση 2000 χιλιομέτρων. Σχεδιάστηκε για να τους αναχαιτίσει σε μια σειρά από 500-600 χιλιόμετρα. 

Τέλος, η προετοιμασία του πυραύλου για εκτόξευση είναι κάτω από 60 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας ένα πολύ αυτοματοποιημένο σύστημα εκτόξευσης το οποίο σημαίνει ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να πυροδοτηθεί για να πλήξει τον εχθρό. 

Δείτε σε βίντεο εντυπωσιακές εικόνες από το ρωσικό υπερόπλο:onalert.gr - Πηγή: The National Interest

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: