BREAKING NEWS
latest

Τι είναι η αυτογνωσία και ποιος ο ρόλος της στην επιτυχία στη ζωή;


Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την επιτυχία στη ζωή με διαφορετικούς τρόπους. Για μερικούς η επιτυχία είναι να αποκτήσουν οικονομική άνεση και ασφάλεια ή να φτάσουν ψηλά στην καριέρα τους. Για άλλους επιτυχία είναι να έχουν καταφέρει να επηρεάσουν θετικά άλλους συνανθρώπους είτε αυτοί είναι μαθητές, πελάτες, συνεργάτες ή συγγενείς τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιτυχημένοι θεωρούνται αυτοί που έχουν αποκτήσει ένα τέτοιο επίπεδο εμπειριών και πραγματογνωμοσύνης έτσι που να αναγνωρίζονται, εκτιμώνται και τυγχάνουν σεβασμού από τους συναδέλφους τους και άλλους ανθρώπους.

Οποιοσδήποτε και εάν είναι ο ορισμός της επιτυχίας, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλους τους επιτυχημένους ανθρώπους.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά:

Έχουν αυτοπεποίθηση χωρίς όμως να είναι αλαζόνες. Αυτό πηγάζει από την αυτογνωσία που τους χαρακτηρίζει. Γνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους. Ξέρουν καλά τους στόχους και τις δυνατότητες τους και παραμένουν πιστοί στις αξίες τους

Έχουν θέληση για να βελτιώνονται συνεχώς, σπρώχνουν τα όρια τους πιο ψηλά μαθαίνοντας και αποκτώντας νέες εμπειρίες συνεχώς

Είναι πρόθυμοι να σκέφτονται, να αναλύουν και να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Η σοφία είναι χαρακτηριστικό των επιτυχημένων που αποκτάται από τις εμπειρίες, την ανάλυση τους, το φρόνιμο συλλογισμό και την εξαγωγή διδαγμάτων. Στους αρχαίους πολιτισμούς, οι σοφοί ήσαν αυτοί που είχαν ζωή πλούσια σε εμπειρίες από τις οποίες αντλούσαν γνώσεις και μάθηση, μπορώντας έτσι να προσφέρουν στους άλλους χρήσιμους συλλογισμούς και συμβουλές.

Στην εποχή μας, οι επαγγελματίες μπορούν να αντλούν πολύτιμα διδάγματα από τα μαθήματα εμπειρίας που βιώνουν καθημερινά, αυξάνοντας έτσι τα αποθέματα σοφίας τους.

Όπως έχουμε δει, η αυτογνωσία είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία προς την επιτυχία. Για την ανάπτυξη του χαρακτήρα σας, για τη βελτίωση των ικανοτήτων σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πρώτα από όλα, καλύτερα τον εαυτό σας.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Η κρίση των άλλων

Ενδιαφερθείτε για το πώς σας βλέπουν, πως σας αντιλαμβάνονται και πως σας κρίνουν οι άλλοι. Είναι σημαντικό να έχετε αντίληψη του πόσο σας καταλαβαίνουν οι άλλοι. Μπορεί να μην πετυχαίνετε αυτό που θα θέλατε διευθύνοντας ή εργαζόμενος με συναδέλφους. 

Χωρίς να έχετε την πληροφόρηση για το πώς σας βιώνουν και αντιλαμβάνονται οι άλλοι, δεν θα μπορέσετε να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά, τις μεθόδους σας για να πετύχετε καλύτερα αυτό που αναζητείτε. Για αυτό πρέπει να παίρνετε πρωτοβουλίες με έξυπνο τρόπο για να μαθαίνετε το τι σκέφτονται για σας οι άλλοι στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο.

Να είστε ανοικτοί στις απόψεις των άλλων και μην παίρνετε αμυντική στάση. Προσπαθείτε πάντοτε να καταλαβαίνετε καλύτερα τους άλλους παρά το αντίθετο.

Σκεφτείτε την απόδοσή σας

Είναι γεγονός ότι μερικοί επιτυχημένοι άνθρωποι είναι εξωστρεφείς και ιδιαίτερα κοινωνικοί. Άλλοι όμως είναι εσωστρεφείς και περισσότερο επιφυλακτικοί. Όμως όλοι ξέρουν να διαφυλάσσουν χρόνο για να μένουν μόνοι, για να σκέφτονται και να αναλύουν την πρόσφατη συμπεριφορά και απόδοση τους.

Κάθε μέρα να παίρνετε και να αφιερώνετε χρόνο για να σκέφτεστε και να αναλύετε την εργασία που κάνατε όπως επίσης και τις αλληλεπιδράσεις σας.

Όταν συμπληρώνετε ένα μεγάλο μέρος μιας εργασίας σας, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε και να αναλύσετε την ποιότητα του έργου που έχετε κάνει και να αξιολογείτε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με τους άλλους.

Το κλειδί της ανάλυσης και της αξιολόγησης της απόδοσης σας, είναι να παραμένετε ισοζυγισμένοι στην κρίση σας. Η ισοζυγισμένη, συνετή αυτοκριτική είναι αναγκαία. Πρέπει να καταλάβετε αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα και να μαθαίνετε από τα λάθη σας.

Όμως πρέπει να αναγνωρίζετε στον εαυτό σας και τις επιτυχίες σας. Όταν υπάρχουν επιτυχίες, πρέπει να το χαίρεστε, να το γιορτάζετε και να είστε περήφανοι για αυτά που κάνατε καλά και τα πετύχατε.

Να γνωρίζετε τα δυνατά και αδύνατα σας σημεία

Ανασκοπώντας τις εμπειρίες σας, αναλύοντας το τι έχει συμβεί και με ποιό τρόπο έχετε χειριστεί καταστάσεις, θα είσαστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα δυνατά και αδύνατα σας σημεία. Συνειδητοποιείστε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν και από τα δύο.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κτίζουν επιτυχίες βασιζόμενοι στα δυνατά τους σημεία ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες των αδυναμιών τους.

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναγνωρίσετε τα δυνατά και αδύνατα σας σημεία δεν είναι για να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας. Είναι πολύ περισσότερο για να γνωρίζετε τα δυνατά σας σημεία και να κτίζετε πάνω σε αυτά.

Απλά αναλογιστείτε ότι θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να αναβαθμίσετε τις αδυναμίες σας από ένα πολύ χαμηλό σημείο για να φτάσετε στη μετριότητα. Αντίθετα με την ίδια ενέργεια, προσπάθειες και χρόνο, στους τομείς που είστε δυνατοί μπορείτε από τη μετριότητα να φτάσετε στο εξαίρετο.

Έτσι λοιπόν μην χάνετε χρόνο και ενέργεια στις αδυναμίες σας αλλά συγκεντρωθείτε και επενδύστε στα δυνατά σας σημεία για να φτάσετε σε εξαίρετα επίπεδα απόδοσης.

Να γνωρίζετε αυτά που σας προσφέρουν χαρά και για όσα έχετε πάθος

Συγχρονιστείτε με τον εαυτό σας όταν εμπλέκεστε σε εργασίες. Βέβαια όλοι μας πρέπει να κάνουμε πράγματα ανιαρά ή δυσάρεστα. Όμως ο περισσότερος χρόνος της ημέρας σας, πρέπει να σας ικανοποιεί, να σας κάνει να νιώθετε χαρά και να σας δίνει το αίσθημα ότι οι προσπάθειες σας συμβάλλουν και έχουν αποτέλεσμα στον τομέα σας.

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που διαπρέπουν, απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και κάνουν αυτά που τους ευχαριστούν.

medlook.net




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID