BREAKING NEWS
latest

Πώς να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση σε μία νέα γνωριμία;


Ρώτησε τον συνομιλητή σου πράγματα για εκείνον.

Μία μικρή αλλά χρήσιμη συμβουλή που μας προσφέρει η επιστήμη μέσα σε τόσα άλλα, είναι να ρωτάμε σε μία πρώτη επαφή τους άλλους ανθρώπους για εκείνους, όταν δεν τους γνωρίζουμε, γιατί εκτός του ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανοίξουμε μαζί τους έναν υγιή διάλογο, θα έχουμε παράλληλα περισσότερες πιθανότητες να μας συμπαθήσουν περισσότερο.

Ειδικότερα, έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, το οποίο δεν γνωρίζουμε καλά, όπως και με ανθρώπους που τους βλέπουμε πρώτη φορά, μπορούμε εύκολα να ανοίξουμε έναν διάλογο μαζί τους επικεντρωμένοι στο “εσύ” και όχι στο “εγώ”.

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν συμβαίνει συχνά. “Οι περισσότεροι από τους συνομιλητές [σε μία τέτοια περίπτωση] μοιράζονται τις απόψεις τους αντί να εστιάζουν στο άλλο πρόσωπο”, ειδικά όταν αγχώνονται εάν θα κάνουν καλή πρώτη εντύπωση, σημειώνουν οι ερευνητές στην εν λόγω μελέτη.

Ενδεχομένως να σκεφτεί κανείς, ειδικά εάν οι νέες γνωριμίες τον αγχώνουν, πως αν ξεκινήσει να ρωτά τον νέο συνομιλητή του πράγματα, θα φανεί από αδιάκριτος έως και αγενής. Και όμως, το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι θα συμπαθήσουν περισσότερο κάποιον, ακριβώς εάν τους κάνει ερωτήσεις.

Η επικεφαλής της μελέτης, υποψήφια διδάκτορας στο Harvard Business School Karen Huang, μαζί με την ερευνητική της ομάδα, πραγματοποιήσουν μία σειρά πειραμάτων σε μία προσπάθεια να καταλάβουν καλύτερα “πώς μπορεί να σπάσει ο πάγος”.

Στα πειράματα, η Huang και η ομάδα της ανέθεσαν στους συμμετέχοντες να κάνουν σε νέους συνομιλητές είτε πολλές ερωτήσεις (τουλάχιστον εννιά) είτε λίγες (μέχρι τέσσερις). Στη συνέχεια, τόσο ο πομπός όσο και ο δέκτης που συμμετείχαν στην εκάστοτε συνομιλία βαθμολόγησαν ο ένας τον άλλον και απάντησαν πόσο τους άρεσε ο παρτενέρ τους στη συζήτηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες έδειξαν σταθερή προτίμηση σε όσους έκαναν πολλές ερωτήσεις σε σχέση με όσους έκαναν λίγες. Μάλιστα, ως καλύτεροι συνομιλητές αξιολογήθηκαν εκείνοι που έκαναν ένα συγκεκριμένο είδος ερωτήσεων περισσότερο: επακόλουθες ερωτήσεις οι οποίες βασίζονταν στις προηγούμενες απαντήσεις του άλλου, ή αλλιώς follow-ups.

Προφανώς, οι follow-up ερωτήσεις φανερώνουν ένα πολύ απλό αλλά ουσιαστικό πράγμα για έναν συνομιλητή, ότι ακούει πραγματικά αυτά που του λέει εκείνος με τον οποίο συζητά. Και αυτό είναι το βασικότερο μήνυμα της μελέτης, ότι στους ανθρώπους αρέσει να ξέρουν ότι τους ακούν.

Κάθε σημάδι που στέλνουμε σε έναν νέο συνομιλητή ότι τον ακούμε, κάνοντας ερωτήσεις επικεντρωμένες στον ίδιο και σε όσα λέει, αυξάνει την πιθανότητα να μας συμπαθήσει.

Οι ερευνητές λένε πως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το κατά πόσο μπορούμε να εντυπωσιάσουμε κάποιον μιλώντας για εμάς -το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ακούμε όσα λέει εκείνος και να δείχνουμε ενδιαφέρον με επακόλουθες ερωτήσεις (φτάνει να μην καταντήσουμε την κουβέντα... ανάκριση).

pathfinder.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID