BREAKING NEWS
latest

Αυτά είναι τα χόμπι που θα κάνουν το μυαλό σου να λειτουργεί πιο έξυπνα και πιο γρήγορα


Όπως μεγαλώνουμε εμείς, έτσι κι όλα τα μέρη του σώματος μας γερνούν. Κι ο εγκέφαλος μας, επίσης. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει τη φυσική φθορά του εγκεφάλου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, η νευροεπιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σήμερα και μας λέει πως μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη φυσική φθορά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αντιστραφεί η επιδείνωση του εγκεφάλου με τη συμμετοχή μας σε κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι περισσότερες εκ των οποίων μπορούν να θεωρηθούν και χόμπι.

Διάβασε, λοιπόν, ποια είναι τα χόμπι που θα κάνουν το μυαλό σου να λειτουργεί πιο έξυπνα και πιο γρήγορα:

Διάβασμα

Είτε σου αρέσει να διαβάζεις ένα απλό κόμικ είτε μία εφημερίδα, οι ερευνητές τονίζουν πως η ανάγνωση αυξάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε διάφορους τομείς. Κι αυτό γιατί το διάβασμα διεγείρει την ανάπτυξη νέων νευρικών οδών όταν παίρνουμε νέες πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με την επίλυση των προβληματων, την παρατήρηση διάφορων μοτίβων και την ερμηνεία των συναισθημάτων των άλλων ατόμων. Επίσης, βελτιώνει τη μνήμη κι εξασκεί τα τμήματα του εγκέφαλου που έχουν να κάνουν με τη φαντασία.

Μάθε ένα μουσικό όργανο

Όχι δεν είσαι μεγάλος/η για να ξεκινήσεις. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σκέφτεσαι. Η μουσική βοηθά τον εγκέφαλο όσο και το διάβασμα. Για αρκετά χρόνια, οι νευρο-επιστήμονες διεξάγουν έρευνες σχετικά με τα οφέλη της μουσικής για τα παιδιά σε σχέση με τις γνωστικές τους λειτουργίες. Μάλιστα, πιστεύουν πως η μουσική διδασκαλία από μικρή ηλικία, επιτρέπει στους μαθητές να είναι καλοί τόσο στα μαθηματικά (αλγόριθμοι, επίλυση εξισώσεων) όσο και στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Με το να παίζεις ένα μουσικό όργανο εξασφαλίζεις την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός πως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι το ίδιο αποτελεσματικό για το μυαλό τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους ενήλικες αλλά και τους ηλικιωμένους. Επομένως, τι περιμένεις;
Γυμναστική

Κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγεται μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη (BDNF) στο αίμα. Καθώς το αίμα ταξιδεύει στον εγκέφαλο μας, η πρωτεΐνη αυτή απορροφάται από τα κύτταρα που βρίσκονται εκεί και βελτιώνει τη μνήμη, καθώς και τη συγκέντρωση. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πειράματα που έχουν διεξαχθεί, το οποίο επιβεβαιώνει τη συνεισφορά της γυμναστικής στη λειτουργία του εγκεφάλου, ήταν ένα τεστ φωτογραφικής μνήμης ανάμεσα σε δύο ομάδες ανθρώπων, όπου η πρώτη εξασκήθηκε πριν το τεστ, ενώ η δεύτερη όχι. Τα αποτελέσματα της ομάδας που εξασκήθηκε ήταν πολύ καλύτερα από εκείνης που δεν εξασκήθηκε. Τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν τη δυνατότητα να εστιάσουν στις φωτογραφίες και να τις ανακαλέσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Μάθε μια ξένη γλώσσα

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα. Η εκμάθηση μιας οποιαδήποτε ξένης γλώσσας θα σε κάνει πιο έξυπνο/η. Σκέψου μόνο πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδάκι να ξεκινήσει να μιλάει. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, να μιλήσει και σωστά. Τι περιμένεις λοιπόν;

Εξασκήσου στα μαθηματικά

Τι σου λέμε τώρα; Κάποιοι τα μαθηματικά δε θέλουν ούτε να τα βλέπουν. Οι επιστήμονες όμως επιμένουν πως τα μαθηματικά και γενικότερα οι αθροιστικές επιστήμες μας κάνουν εξυπνότερους, ενώ κρατούν και τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση.

Παίξε με τους φίλους σου παιχνίδια ή λύστε γρίφους

Σκέψου πως το μυαλό σου είναι ένας υπολογιστής. Όσο περισσότερες πληροφορίες βάζεις στο μυαλό σου, τόσες περισσότερες λειτουργίες μπορεί να εκτελέσει. Ομοίως, όσο περισσότερο το εξασκείς τόσο ισχυρότερη είναι η λειτουργία του. Ξεκίνα, λοιπόν, να λύνεις σταυρόλεξα και γρίφους, φτιάξε παζλ και παίξε με τους φίλους σου παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, όπως το σκάκι.

Κάνε γιόγκα ή διαλογισμό

Κι όμως ερευνητές υποστηρίζουν πως και τα δύο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου αφού επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο της σκέψης του, όταν δεν είναι σε κατάσταση διαλογισμού. Ταυτόχρονα, ο έλεγχος αυτός βοηθά στην εστίαση, τη συγκέντρωση αλλά και τη μνήμη.

Βάλε, λοιπόν, αυτά τα χόμπι στην καθημερινότητα σου, ώστε να έχεις πάντα ένα υγιές μυαλό!

neopolis.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID