Τετάρτη

Η καθιστική ζωή μας γερνάει... γρηγορότερα
Όσοι άνθρωποι δεν ασκούνται και κάθονται πολλές ώρες την ημέρα, κινδυνεύουν να γεράσουν... πρόωρα, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Ερευνητές που αξιολόγησαν σχεδόν 1.500 ηλικιωμένες ανακάλυψαν ότι όσες κάθονταν το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και ασκούνταν λίγο είχαν κύτταρα βιολογικά μεγαλύτερα κατά 8 χρόνια σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους.

Ο ερευνητής Aladdin Shadyab, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι τα κύτταρα γερνούν γρηγορότερα με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Η χρονολογική ηλικία δεν ταιριάζει πάντα με τη βιολογική.

Το δείγμα αποτελούνταν από γυναίκες, ηλικίας 64 έως 95 ετών, που απάντησαν σε ερωτηματολόγια και φορούσαν συσκευή για 7 ημέρες που παρακολουθούσε τα επίπεδα δραστηριότητας. Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση μεταξύ επιταχυνόμενης γήρανσης και έλλειψης άσκησης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που κάθονταν περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα και είχαν λιγότερο από 40 λεπτά μέτριας ή έντονης φυσικής δραστηριότητας καθημερινά, είχαν βραχύτερα τελομερή.

Τα τελομερή, φυσιολογικά κονταίνουν με την ηλικία, αλλά παράγοντες υγείας και του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Τα κοντύτερα τελομερή συνδέονται με καρδιοπάθεια, διαβήτη και καρκίνο.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που κάθονταν περισσότερο δεν είχαν κοντύτερα τελομερή, αν ασκούνταν για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.

newmoney.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: