BREAKING NEWS
latest

Poinsettia: Το φυτό – σύμβολο των Χριστουγέννων



Η πανέμορφη poinsettia – ή, αλλιώς, αλεξανδρινό, αστέρι της Βηθλεέμ, αστέρι των Χριστουγέννων, λουλούδι της Άγιας Νύχτας, κορώνα των Άνδεων, φύλλο της φωτιάς κ.ά – με το φλογερό κατακόκκινο χρώμα, έχει ήδη εισβάλει σε σαλόνια, βεράντες και κήπους για να δώσει γιορτινό σύνθημα και χρώμα. 

Έχοντας μεξικάνικες ρίζες, ταξίδεψε πρώτα στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη, για να γίνει το φυτό – σύμβολο των Χριστουγέννων. Γι΄ αυτό ευθύνεται ένας θρύλος…

Τα ταπεινά χόρτα που έγιναν κόκκινα αστέρια

Ένας μεξικάνικος θρύλος του 16ου αιώνα μιλάει για ένα φτωχό παλικάρι που θέλησε να πάει στην εκκλησία, στην αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού. Σύμφωνα με το έθιμο, έπρεπε να φέρει μαζί του ένα δώρο, όμως το μόνο που μπόρεσε να βρει ήταν ένα μάτσο αγριόχορτα που φύτρωναν στην άκρη του δρόμου. Όταν τα άφησε ευλαβικά στη φάτνη όλοι τον περιγέλασαν, όμως τα ταπεινά χόρτα, έχοντας προσφερθεί με αγάπη, μεταμορφώθηκαν κατά θαυματουργό τρόπο σε ένα μπουκέτο από πανέμορφα κόκκινα λουλούδια με φύλλα στο σχήμα του αστεριού. Από κείνη τη μέρα το φυτό έλαβε το χρίσμα του κατ΄ εξοχήν χριστουγεννιάτικου φυσικού στολιδιού.

Βαπτίστηκε Poinsettia προς τιμήν του πρέσβη

Η poinsettia πήρε το όνομά της το 1893 προς τιμήν του τότε Αμερικανού πρέσβη στο Μεξικό J.R.Poinsett, ο οποίος, θαμπωμένος από την ομορφιά της, την μετέφερε στους κήπους των ΗΠΑ το 1829.

Πάντως, αιώνες πριν οι Αζτέκοι τη θεωρούσαν σύμβολο της αγνότητας και τη χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικό φυτό για τον πυρετό. Πίστευαν επίσης ότι τα φύλλα της βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα μιας θεάς, της οποίας η καρδιά ράγισε από αγάπη.

bimag.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID