BREAKING NEWS
latest

Οι Έλληνες του Ντόναλντ Τράμπ


Ενας από τους συμβούλους του νεοκλεγέντος προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Παπαδόπουλος, ειδικός για θέματα ενέργειας και πετρελαίου.

Αλλοι δύο πολιτικοί με ελληνικές ρίζες βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία -και επιτυχία- του αμερικανού μεγιστάνα

Υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από το συμβουλευτικό επιτελείο του νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ξέρουμε πλέον ποιοι είναι, ονομαστικά, αλλά είναι λίγο πολύ άγνωστοι στους αναλυτές της αμερικανικής επικαιρότητας. Ο Ντόναλντ Τραμπ άργησε να τους αποκαλύψει.

Μάλιστα, έναν καιρό, το μακρινό πια καλοκαίρι του 2016, είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι ο καλύτερος σύμβουλός του είναι ο εαυτός του. Κι όμως, κάπου εκεί ανάμεσα στον εαυτό του και στους αουτσάιντερ συμβούλους του υπάρχει και ένας Ελληνας!



Τζορτζ Παπαδόπουλος

Τον ξεχώρισε ο Πάνος Καμμένος. «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα», έγραψε σε σχόλιό του στο Twitter ο υπουργός Αμυνας. Ποιος είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος;

«Εξαίρετος άνθρωπος, ειδικός για θέματα ενέργειας και πετρελαίου», είχε επισημάνει ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στη Washington Post. Πάντως, αρχική επιλογή του κ. Παπαδόπουλου ήταν ο πρώην υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπεν Κάρσον. 

Ο Παπαδόπουλος εργάστηκε ως σύμβουλός του σε θέματα οικονομικών. Οταν ο Κάρσον αποσύρθηκε δηλώνοντας τη στήριξή του στον Τραμπ, ο έλληνας καθηγητής μεταπήδησε στο στρατόπεδο του νέου προέδρου για το ζήτημα στο οποίο ειδικεύεται, δηλαδή τα ενεργειακά.

Γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College του Λονδίνου. 

Στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να βρεθεί στην ομάδα του –προσεχώς- προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson της Ουάσιγκτον με ειδίκευση σε θέματα γεωπολιτικής και αλλαγές στην ενεργειακή ασφάλεια στην Κασπία θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Εχει συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο. Σήμερα είναι διευθυντής του Κέντρου Δικαίου και Ασφάλειας Διεθνούς Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Λονδίνο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. 

Οσο για την πρώην αντίπαλο του Τραμπ, Χίλαρι Κλίντον, είχε επισημάνει ότι ενώ είναι στα πράγματα για τρεις δεκαετίες δεν έκανε τίποτε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Η Χίλαρι είχε επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είδατε κάποια αλλαγή, έκανε κάτι;», διερωτήθηκε πρόσφατα μιλώντας σε συγκέντρωση των Ελληνοαμερικανών Φίλων του Τραμπ. Αυτή η ελληνική πηγή, λοιπόν, έχει δηλώσει ότι ο Τραμπ επιδιώκει αλλαγή όχι μόνο στο σύστημα αλλά και στη εξωτερική πολιτική.

Τζορτζ Τζιτζίκος

Αλλος ένας Τζορτζ ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στους συμβούλους του Τραμπ. Ο Τζορτζ Τζιτζίκος μάλιστα βρίσκεται στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή, στην αρχική πενταμελή ομάδα. Καθώς η εταιρεία του Telion, ειδικεύεται στη στρατηγική επικοινωνία, τη διαχείριση κρίσεων, και τις επιχειρήσεις πολιτικής και VIP, ο ίδιος έχει αναλάβει τον ρόλο του επιχειρησιακού διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Κάτι από το ένστικτο του Τραμπ και κάτι από την εμπειρία του Τζορτζ Τζιτζίκου και των υπολοίπων της ομάδας οδήγησαν τον υποψήφιο στην προεδρία των ΗΠΑ – στον Τζιτζίκο απευθύνθηκε η BP όταν σημειώθηκε το δυστύχημα στην υπεράκτια πλατφόρμα της στον Κόλπο του Μεξικού για να διαχειριστεί την κρίση στην περιοχή.

Ο Τζορτζ Τζιτζίκος στο αριστερό πλευρό του Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης

«Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις ικανότητές του ως ηγέτη, ως επιχειρηματία και ως φορέα/εκπροσώπου της αλλαγής», είπε ο ίδιος για τον Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247.gr μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. «Είναι καλός και αξιοπρεπής και είναι ο μόνος που μπορεί να βελτιώσει τη χώρα και να κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη».

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να βοηθήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα, της οποίας ο ίδιος είναι μέλος, δήλωσε: «Γνωρίζω ότι θα είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας».

Για τη Χίλαρι Κλίντον, είχε παραδεχθεί ότι «έχει μεγάλη καριέρα στην διοίκηση», αλλά ότι «δεν έχει κάνει τίποτα και αυτό ο αμερικανικός λαός το ξέρει». Επίσης είχε επισημάνει ότι η ίδια έχει «το λανθασμένο είδος εμπειρίας για να ηγηθεί του αμερικανικού έθνους». 

Είχε επίσης σχολιάσει την αποστασιοποίηση των μέσων ενημέρωσης από την υποψηφιότητα του Τραμπ και τη στήριξη που έδειχναν προς την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος. «Είναι απίστευτα άδικα και μεροληπτικά, και έχουν αντιμετωπίσει τον κ. Τραμπ πολύ άσχημα». 

Ράινς Πρίμπους

O Ράινς Πρίμπους, πολιτικός ελληνικής και γερμανικής καταγωγής, είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών από τον Ιανουάριο του 2011, δηλαδή κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που κέρδισε την προεδρία στις εκλογές. 

Εκπληρώνει την τρίτη θητεία του και λέγεται ότι θα θέσει υποψηφιότητα και για μία τέταρτη. Πώς συμμετείχε στον αγώνα του Τραμπ; Είναι ένας από τους ανθρώπους μέσα στο κόμμα οι οποίοι πίεσαν πολύ ώστε να «περάσει» η υποψηφιότητα του Τραμπ. Παρενέβη ο ίδιος προσωπικά για να μεταπείσει όσους αντιπροσώπους του κόμματος δεν στήριζαν τον αμερικανό μεγιστάνα.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Πρίμπους, στήριξε εξ αρχής τον Τραμπ 

Μόλις πριν από έναν μήνα, στις 4 Οκτωβρίου, χαρακτήρισε τον Τραμπ πρότυπο! «Κάθε άνθρωπος αποτελεί ένα πρότυπο, κατά κάποιον τρόπο. Οταν βλέπεις κάποιον που έχει χτίσει επιχειρήσεις, έχει χάσει επιχειρήσεις, έχει επιστρέψει, έχει ζήσει το αμερικανικό όνειρο, ένας άνθρωπος που θέτε στόχους, αυτός είναι νικητής», εξήγησε. 

Ο ίδιος γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ από ελληνίδα μητέρα και γερμανό πατέρα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν και νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Εκανε μία πρώτη απόπειρα να μπει στον κόσμο της πολιτικής το 2004 όταν έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του γερουσιαστή στο Γουισκόνσιν. Το 2007 έγινε ο πιο νέος πολιτικός που αναλάμβανε επικεφαλής πολιτειακής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Γουισκόνσιν.

protagon.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID