Παρασκευή

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην άσκησή σου μετά τα 40Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από το χρόνο και τις αλλαγές που προξενεί στο σώμα μας, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε. Αυτό σημαίνει πως στα 40 (και κάτι) μπορεί να είσαι δυνατός και fit, απλά το σώμα έχει πλέον διαφορετικές ανάγκες.

Διάβασε τις τέσσερις αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην άσκησή σου μετά τα 40 για να διατηρήσεις τη δύναμη και τη φυσική σας κατάσταση και στις επόμενες δεκαετίες.

Δουλεύεις καθημερινά την ευλυγισία σου

Καθώς μεγαλώνουμε, οι τένοντες και οι μύες γίνονται πιο σφιχτοί και αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως για τενοντίτιδα, αναφέρει η δρ Vonda Wright, διευθύντρια του κέντρου Performance and Research Initiative for Masters Athletes στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. 

Για να καταλάβουμε τι εννοεί, η ειδικός συγκρίνει τους σφιγμένους μύες με ένα παλιό, ξεραμένο λάστιχο. Ένα απότομο τράβηγμα και το εύθραυστο υλικό σκίζεται. 

Yoga, Pilates και καθημερινές διατάσεις με ρόλερ αφρού θα βοηθήσουν τους μύες σου να παραμείνουν ευλύγιστοι και μαλακοί.

Χρησιμοποιείς τους μύες σου για να μην χάσεις

Μεταξύ των 25 και 50 ετών, οι άνθρωποι που δε γυμνάζονται χάνουν έως και το 10% της μυικής τους μάζας, σύμφωνα με τη δρ Wright, ενώ στα επόμενα 30 χρόνια μπορεί να χαθεί άλλο ένα 45%. 

Επιπλέον, η μυική μάζα που χάνεται αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό. Για να προλάβεις την απώλεια των μυών σου θα πρέπει να τους χρησιμοποιείς. 

Γιατί όσο περνούν τα χρόνια, η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη, με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος είναι η καλύτερη επιλογή.

Μείνετε όμως μακριά από τα μηχανήματα με βάρη

Τα μηχανήματα με βάρη ανήκουν στο παρελθόν, σύμφωνα με την ειδικό. Η πρότασή της είναι να δυναμώνουμε τους μύες μας με τον τρόπο που τους  χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας  χτίζοντας την αποκαλούμενη λειτουργική δύναμη. 

Για παράδειγμα, στην πραγματική ζωή χρησιμοποιούμε τους τετρακεφάλους μας συνδυαστικά με τους δικεφάλους των ποδιών, τους γλουτούς και τον κορμό για να σηκώσουμε αγκαλιά ένα παιδί, να ανέβουμε σκάλες και να φορτώσουμε τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο. 

Αυτό σημαίνει πως η πρέσα ποδιών δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αντίθετα τα καθίσματα και οι προβολές είναι μια εξαιρετική άσκηση.

Βάλτε τις ασκήσεις ισορροπίας στο καθημερινό σας πρόγραμμα

Σταθείτε στο ένα πόδι σαν πελαργός. Δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πως η ισορροπία μας έχει μειωθεί, ώσπου αρχίζουν τα παραπατήματα και οι πτώσεις στην καθημερινότητα. Με το πέρασμα του χρόνου ο νευρομυικός συντονισμός παρακμάζει. Τα καλά νέα; Μπορούμε να κρατήσουμε νέες και υγιείς τις νευρομυικές μας συνδέσεις δουλεύοντας καθημερινά την ισορροπία μας. 

Tai chi, Pilates και yoga είναι ιδανικές επιλογές άσκησης για αυτό το σκοπό και ταιριάζουν ακόμη και σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Εναλλακτικά προσθέστε ασκήσεις ισορροπίας στην καθημερινότητά σας. (Κάτι πολύ απλό: πλένετε τα δόντια σας στη στάση του πελαργού, αλλάζοντας πόδι κάθε βράδυ!)

capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: