Τρίτη

Η αλήθεια πίσω από την περίεργη χειρονομία του Walt Disney και πώς έμεινε κρυφή για χρόνια!Οι ιστορίες γύρω από την θρυλική προσωπικότητα του Walt Disney είναι αμέτρητες, με πολλές να κινούνται συχνά στη σφαίρα του φανταστικού ή, τουλάχιστον, να παραμένουν μέχρι σήμερα ανεπιβεβαίωτες.

Αν όμως, υπάρχει μία από αυτές που είναι εξακριβωμένη και εντελώς αληθινή, είναι πως ο αείμνηστος δημιουργός της Disney και ιδρυτής της Disneyland, ήταν αρειμάνιος καπνιστής. Για την ακρίβεια, ο Walt Disney κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα.
Όσο κι αν ψάξετε όμως, όσο βαθιά κι αν φτάσετε στο φωτογραφικό αρχείο της Disney, δεν πρόκειται να βρείτε ούτε ένα καρέ του Walt να καπνίζει ή έστω να κρατά ένα τσιγάρο στο χέρι του. Και αυτό γιατί κάθε υποψία καπνιστικής συνήθειας του μεγάλου παραμυθά, έχει εξαφανιστεί με τη βοήθεια του Photoshop.

Βλέπετε, το να δημιουργείς παραμύθια για παιδιά και να καπνίζεις είναι δύο πράγματα που δεν κολλάνε μεταξύ τους, τουλάχιστον όχι στα μάτια των υπεύθυνων εκείνης της εποχής. Για αυτό και η Disney, σε μια προσπάθειά της να κρύψει την κακή συνήθεια του δημιουργού από τα παιδιά που επισκέπτονταν τη Disneyland, ξεκίνησε να αφαιρεί τα τσιγάρα από τα χέρια του χρησιμοποιώντας ψηφιακή επεξεργασία στα πορτρέτα του.

Και επειδή αυτή η διαδικασία ξεκίνησε αρκετά νωρίς στη καριέρα του Walt Disney, οι περισσότερες φωτογραφίες του που διασώζονται μέχρι σήμερα τον απεικονίζουν να κάνει μια παράξενη χειρονομία με δύο δάχτυλα -συμπτωματικά, τα δάχτυλα αυτά είναι και τα δάχτυλα με τα οποία ένας καπνιστής κρατά συνήθως το τσιγάρο του.
Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ. Η Disney έπρεπε να εξηγήσει με κάποιον τρόπο την ιδιαίτερη αυτή χειρονομία. Έτσι, όπως αποκάλυψε ένας υπάλληλος της εταιρείας, η Disney έβαλε όλους όσους εργάζονταν στη Disneyland να δείχνουν με τα δύο δάχτυλα (δείκτη και μέσο) αντί μόνο με το ένα (δείκτη). Με αυτόν τον τρόπο κάλυπτε, κατά κάποιο τρόπο, την ιδιαίτερη κίνηση του Walt και ταυτόχρονα ξαναέγραφε την ιστορία.

Επίσης, αυτό το τέχνασμα βοηθούσε την εταιρεία να κρατά τους τύπους απέναντι σε επισκέπτες του πάρκου από άλλες χώρες, καθώς το να δείχνεις με το δάχτυλο, όπως συνηθίζεται στο Δυτικό κόσμο, θεωρείται προσβλητική κίνηση σε άλλους πολιτισμούς.


Κι αν δεν δυσκολεύεστε να πιστέψετε την παραπάνω ιστορία, ο ίδιος ο Tom Hanks την επιβεβαίωσε περίτρανα το 2013, όταν υποδύθηκε τον Walt Disney στην ταινία «Saving Mr. Banks».

Όταν ο Hanks πήγε καλεσμένος στην εκπομπή της Ellen DeGeneres, στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας, είπε πως παλιές φωτογραφίες του αρχείου της Disney έδειχναν τον μεγιστάνα να δείχνει διάφορα θεάματα του πάρκου ψυχαγωγίας του, ενώ κρατούσε ένα τσιγάρο με τα δύο του δάχτυλα. 

Στην πορεία το τσιγάρο εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα ο Walt να φαίνεται πως δείχνει προς διάφορες κατευθύνσεις με τα δύο του δάχτυλα, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Η χειρονομία αυτή μάλιστα, μπήκε μέχρι και στην ταινία.


Ο υπάλληλος της Disney που μίλησε στη HuffPost, είπε πως «η χειρονομία με τα δύο δάχτυλα είναι μέρος της εκπαίδευσης που λαμβάνεις όταν σε προσλαμβάνουν στη Disneyland» και οι υπεύθυνοι λένε στους υπαλλήλους πως αποτελεί φόρο τιμής στον Walt, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας πιο ευγενής τρόπος να δείχνεις κάτι.


Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Disney έχει αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο που παρουσιάζει την εικόνα του δημιουργού της. Δεδομένου πως, τελικά, ο Walt Disney πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1966, η πολιτική της εταιρείας να κρύβει τον παράγοντα που συντέλεσε καθοριστικά στο θάνατό του έλαβε έντονη κριτική. Έτσι, η Disney αποφάσισε να είναι πιο ειλικρινής, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους να προειδοποιείς τον κόσμο, και κυρίως το νεαρό κοινό της, για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.

Η χαρακτηριστική κίνηση με τα δύο δάχτυλα, παρόλα αυτά, παραμένει ένα παράξενα χαριτωμένο κατάλοιπο εκείνης της ιστορίας.

huffingtonpost.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: