Κυριακή

Πως να καταναλώνουμε σωστά μερικές τροφές!Αν και η κατανάλωση υγιεινών τροφών μοιάζει να είναι κάτι πολύ απλό, εντούτοις τα φαινόμενα απατούν.

Ακούγεται πολύ απλό το να καταναλώνουμε τις τροφές αλλά είναι αρκετά περίπλοκο το να τις καταναλώνουμε σωστά ανάλογα με τις ιδιότητες τους.

Δείτε κάποια τέτοια παραδείγματα:

    Λιναρόσπορος: Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τον αφομοιώσει ολόκληρο. Όταν τον καταναλώνετε ως ολόκληρο σπόρο, το πιθανότερο είναι ότι θα διέλθει από τ στομάχι και το έντερο και θα αποβληθεί από το σώμα, ακριβώς όπως… εισήλθε σε αυτό. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να τον λιώνετε σε μορφή σκόνης, προτού το προσθέσετε στο φαγητό σας.

    Μαύρο τσάι: Δεν πρέπει να βάζετε γάλα στο μαύρο τσάι. Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ η προσθήκη γάλακτος στο μαύρο τσάι δεν επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά του, εντούτοις “ακυρώνει” τα καρδιαγγειακά οφέλη από αυτό. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορούν να συνδεθούν με τις κατεχίνες του τσαγιού, το οποίο μπορεί να κάνει τα ευεργετικά συστατικά του τσαγιού πιο δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει.

    Μπρόκολο: Δεν πρέπει να το βράζετε! Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικές ενώσεις, αλλά μια κινεζική μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι για να κρατήσει αυτά τα οφέλη για την υγεία άθικτα, πρέπει να μαγειρεύεται στον ατμό. Το βράσιμο και το τηγάνισμα προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά.

    Φράουλες: Δεν πρέπει να τις κόβετε! Ορισμένων θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C στις φράουλες, είναι ευαίσθητα στο φως και το οξυγόνο. Όταν κόβετε τις φράουλες, αφήνετε περισσότερα κύτταρα εκτεθειμένα σε αυτά τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να καταστρέφετε την βιταμίνη C.

    Σκόρδο: Το ανάποδο με τις φράουλες ισχύει για το σκόρδο. Η αλλικίνη που περιέχει, ενισχύεται από την επαφή της με το οξυγόνο του αέρα. Οι ειδικοί προτείνουν να αφήνετε το σκόρδο ψιλοκομμένο για 10 λεπτά, προτού το προσθέσετε στο φαγητό σας.

    Ντομάτες: Πρέπει να τις μαγειρεύεται! είναι γνωστό ότι οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες (A, C και Κ, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο,βιταμίνη Ε, θειαμίνη, νιασίνη, Β1, Β2, Β6,φυλλικό οξύ, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο) καθώς και για την αντικαρκινική τους δράση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν μαγειρεμένες ντομάτες και τα προϊόντα τους είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: