Κυριακή

«Βαρύ» φορολογικά το καλοκαίρι (Video)Ένα βαρύ φορολογικά καλοκαίρι περιμένει εκατομμύρια πολίτες καθώς από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να ισχύον οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.), ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

Την ίδια στιγμή από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» από την 1η Ιουλίου ναι μεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σχέδιο με αποδείξεις αλλά τελικά δεν θα είναι υποχρεωτικό για το χτίσιμο του εφετινού αφορολόγητου να έχουν γίνει οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά θα ισχύσει το μεικτό σύστημα, δηλαδή η Εφορία θα δέχεται και τις συναλλαγές με μετρητά.

Το νομοσχέδιο

Όμως από την 1η Ιανουαρίου 2017 το χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking).

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και μένει να ξεκαθαρίσουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή μέσα στον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει η εφημερίδα, λόγω του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν παράταση το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.

Ο λόγος που δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν της ημερομηνίας αυτής έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – πρέπει, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης όλων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και να έχουν ληφθεί τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 για να τεθούν σε εφαρμογή τα κατά περίπτωση αφορολόγητα όρια του Ενιαίου Φόρου ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Σε 3 δόσεις

Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σε αυτά που έως σήμερα γνωρίζουμε.

Δηλαδή ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου 2016 και τις επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.

Για τον ΕΝΦΙΑ όμως ισχύει διαφορετική πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε όσες δόσεις απομένουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 έως το τέλος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η εκκαθάριση γίνει τον Σεπτέμβριο και η 1η δόση πληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα, απομένουν συνολικά άλλες 3 δόσεις έως το τέλος του έτους.

Με δεδομένο όμως ότι στα νοικοκυριά θα πέσουν όλοι οι φόροι μαζί και άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορούν να πληρωθούν και να γίνουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρουν διάταξη στα επόμενα νομοσχέδια η οποία θα δίνει παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2016 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017.

Το γεγονός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς οι πρώτοι δύο μήνες κάθε έτους λογίζονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου.

Τα ακίνητα

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει χαμένους και κερδισμένους. Οι μεγάλοι χαμένοι – περίπου 500.000 τον αριθμό – είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας 200.000 ευρώ και άνω, ενώ για πρώτη φορά προστίθενται στα περιουσιακά τους στοιχεία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και τα αγροτεμάχια.

Επίσης, σημαντικές επιβαρύνσεις περιμένουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και όσους έχουν χτίσει ένα ακίνητο και υπάρχει ακόμη ανεξάντλητος συντελεστής δόμησης («αέρας»).

Παράλληλα, για εφέτος δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 50% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ πρόσθετοι φόροι ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν σε επιχειρήσεις με ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και σε Νομικά Πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα.

Μια μεγάλη αδικία είναι ότι ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με μειωμένες τιμές ζώνης σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015 καθώς παραμένει η νέα αντικειμενική αξία στο ίδιο κλιμάκιο και φορολογικό συντελεστή με πέρυσι.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι θα ισχύουν και εφέτος τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι για μείωση ή απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.

Αλεξιάδης: Σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο mega, προέτρεψε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν να υποβάλουν την δήλωσή τους και να μην αφήσουν να εκπνεύσει η προθεσμία, η οποία είναι έως 30 Ιουνίου. «Παράκληση, να πάνε όλοι και να τρέξουνε, γιατί βλέπουμε ότι έχει αρχίσει μία καθυστέρηση, ενώ στην αρχή πηγαίναμε πολύ καλά, έχει αρχίσει μία καθυστέρηση. Ο στόχος που έχουμε είναι η 30η Ιουνίου και θα δοθεί παράταση λίγων ημερών, μόνο για όποια προβλήματα έχουμε μέχρι τότε με το TAXIS. Δεν θα πάμε όπως το 2015 να καταθέτουμε φορολογικές δηλώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε».

«Οι δόσεις θα είναι τρεις διμηνιαίες δόσεις που ξεκινάνε από τον Ιούλιο», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε πως ο αριθμός των δόσεων δεν έχει κλείσει ακόμα και το συζητούν με τους θεσμούς.

«Προσπαθούμε να δοθεί μία λύση σε αυτό, διότι θα ανακουφίσει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα δώσει μία δυνατότητα για πιο εύκολη είσπραξη των εσόδων».

Μετά τις φορολογικές δηλώσεις η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης είπε: «Αν δεν τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις, μέχρι τέλος του χρόνου».

Στην ερώτηση για το πόσες θα είναι οι δόσεις, ο κ.Αλεξιάδης απάντησε πως αυτό θα προσδιοριστεί ανάλογα με το πότε θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

«Περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι στον ΕΝΦΙΑ θα δούνε τις δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ να είναι ίδιες ή λιγότερες από πέρυσι και ένα μικρό ποσοστό, περίπου στις 600.000, θα πληρώσουν περισσότερα από ότι πληρώσαν την προηγούμενη φορά, αλλά ο στόχος παραμένει στα 2,65 δις», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι: «Είναι μία πολιτική στην οποία καταφέραμε και βάλαμε ένα σαφές ταξικό πρόσημο, που κάθε λογικός άνθρωπος δεν θα διαφωνήσει. Μεταφέραμε φορολογικό βάρος από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο τμήμα της κοινωνίας που έχει μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία. Και για αυτό θα μας κατηγορήσουν;»madata.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!


Disqus Comments

Δείτε επίσης: