BREAKING NEWS
latest

Γιατί οι χιμπατζήδες στοιβάζουν πέτρες στα δέντρα; (Video)


Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ικανότητες και τη λειτουργία του εγκεφάλου των χιμπατζήδων, διενεργώντας μελέτες και έρευνες και παρατηρώντας τις δραστηριότητές τους.

Αφού, λοιπόν, οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι τα συμπαθή θηλαστικά πλησιάζουν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά τους ανθρώπους, μία νέα θεωρία βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με έρευνες η συμπεριφορά των χιμπατζήδων στη Δυτική Αφρική θα μπορούσε να αποτελεί «ιεροτελεστία» και ενδέχεται να υποδεικνύει ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά πιστεύουν στο Θεό!

Όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, το τελετουργικό που ακολουθούν έχει ομοιότητες με προσκύνημα σε ιερό ή σε βωμούς, καθώς οι χιμπατζήδες εμφανίζουν ιδιαίτερη συμπεριφορά όταν πλησιάζουν δέντρα στους χώρους που ζουν.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους επιστήμονες, παρατηρούνται να πετούν πέτρες σε δέντρα και στα κενά που σχηματίζονται στους κορμούς τους, αλλά και να τις στοιβάζουν δίπλα σε αυτά χωρίς συγκεκριμένο λόγο, επομένως πιθανολογείται πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη τελετουργικής συμπεριφοράς.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι μέλη της οικογένειας των πιθήκων χρησιμοποιούν πέτρες σαν εργαλεία για να βρουν τροφή, όπως στην περίπτωση του κελύφους των καρυδιών, ωστόσο αυτή τη φορά η χρήση της πέτρας δεν έχει λειτουργικό σκοπό.

Αν τα στοιχεία ευσταθούν, οι ειδικοί θα μπορούσαν να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων που παραπέμπει για μία ακόμα φορά στον άνθρωπο και δη στην επαφή του με τη θρησκεία και τα τελετουργικά.

«Αυτό αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο στοιχείο συνεχούς παρατήρησης μεμονωμένων χιμπατζήδων που δείχνει τη χρήση πέτρας για σκοπό πέρα από την εύρεση τροφής», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, μάλιστα, πως η συμπεριφορά που επιδεικνύεται παραπέμπει σε τελετουργικά που έχουν τη ρίζα τους στην αρχαιότητα.

Όπως αναφέρει η ομάδα του γερμανικού πανεπιστημίου για τους ανθρώπους η τοποθέτηση πέτρας σε στοίβες παρατηρείται στην κατασκευή βωμών και στον ενταφιασμό νεκρών. Αυτά τα παραδείγματα αποτελούν τα πρώτα δείγματα θρησκευτικής συμπεριφοράς στην ανθρώπινη ιστορία, επομένως η συμπεριφορά των χιμπατζήδων θα μπορούσε να αποτυπώνει μία ανάλογη ενέργεια, ή ακόμα και την απευθείας σύνδεση με το ανθρώπινο θρησκευτικό τελετουργικό.

Επισημαίνεται πως στην Δυτική Αφρική οι ντόπιοι συγκεντρώνουν πέτρες σε «ιερά δέντρα», κάτι που παρατηρείται πως κάνουν και τα πρωτεύοντα.

Η ερευνήτρια Λόρα Κέχοε περιγράφοντας όσα καταγράφηκαν στο βίντεο ανέφερε: «Κάτι τέτοιο δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν και με ανατρίχιασε. Το να σημαδεύονται μονοπάτια και περιοχές με στοιχεία όπως οι στοίβες με πέτρες αποτελεί σημαντικό βήμα στην ανθρώπινη ιστορία».

Η Κέχοε πρόσθεσε πως τώρα η επιστημονική κοινότητα καλείται να διαπιστώσει κατά πόσο η κατασκευή βωμών σχετίζεται με την παράδοση των ιερών δέντρων.

Καταλήγοντας, η ερευνήτρια τόνισε: «Αν το σκεφτείτε καλά, το γεγονός ότι οι χιμπατζήδες είναι ζώα, δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσουμε την πιθανότητα τα δέντρα αυτά να έχουν μία ξεχωριστή σημασία για αυτούς».






 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID