BREAKING NEWS
latest

Τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό


Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα μας.

Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα αιμοσφαιρίνης ολόκληρος ο οργανισμός υποφέρει. Ελέγξτε παρακάτω ορισμένα συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου και αν εμφανίζετε έστω μερικά από αυτά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε τα αποθέματα στον οργανισμό σας.

Εξάντληση

Το πιο κοινό σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου και συγχρόνως το πιο δύσκολο να ανιχνευθεί. Η έλλειψη σιδήρου εμποδίζει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου να φθάσουν στους ιστούς μας, με αποτέλεσμα το σώμα να στερείται την ενέργεια που χρειάζεται. Εάν η καθιερωμένη σας κούραση συνοδεύεται από νεύρα ή έλλειψη συγκέντρωσης, ίσως να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Αυξημένη ροή αίματος

Η νούμερο ένα αιτία της έλλειψης σιδήρου στις γυναίκες είναι η υπερβολική αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση. “Χάνουν πάρα πολύ αίμα, αντικαθιστούν περίπου τη μισή ποσότητα και το ίδιο συμβαίνει ξανά τον επόμενο μήνα”, αναφέρει ο Jacques Moritz, MD, διευθυντής γυναικολογίας στο Roosevelt Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Χλωμό χρώμα

Η αιμοσφαιρίνη δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του και ως εκ τούτου τη ρόδινη απόχρωση στο δέρμα μας. Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματός μας. Επιπλέον, εάν το εσωτερικό των κάτω βλεφάρων, τα χείλη και τα ούλα μας είναι λιγότερο κόκκινα από το συνηθισμένο, ίσως φταίει η χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Έντονος πόνος στα πόδια

Περίπου το 15% των ατόμων με το σύνδρομο των κουρασμένων ποδιών εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου. Πρόκειται για μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια δυσάρεστη αίσθηση πόνου ή από συσπάσεις στους μυς των ποδιών και γίνεται αισθητή κυρίως κατά τις βραδινές ώρες όταν είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι.

Έντονη τριχόπτωση

Η έλλειψη σιδήρου, ειδικά όταν εξελίσσεται σε αναιμία, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Ο περισσότερος σίδηρος που βρίσκεται αποθηκευμένος στον οργανισμό είναι δεσμευμένος με την φερριτίνη - μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην παραγωγή των κυττάρων των μαλλιών και προστατεύει από την τριχόπτωση. Αν χάνετε περίπου 100 τρίχες την ημέρα, είστε μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Περίεργη υφή γλώσσας

Οι χαμηλές ποσότητες σιδήρου -πέρα από το χρώμα της γλώσσας- μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της μυοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που υποστηρίζει την υγεία των μυών της γλώσσας, επηρεάζοντας επίσης την υφή της και προκαλώντας πόνο και φλεγμονές.

Χορτοφαγία

Το σώμα μας απορροφά τις ποσότητες σιδήρου που προέρχονται από το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια δύο έως τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από τις ποσότητες που προέρχονται από τα φυτά. Μπορείτε να πάρετε αρκετό σίδηρο με προσεκτικό προγραμματισμό των γευμάτων σας. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι όλα πλούσια σε σίδηρο. Συνδυάστε τα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να ενισχύσετε την απορρόφησή τους.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID